Banka e Shqipërisë

Ekonomi

Bankat japin më shumë kredi për bizneset! Banka e Shqipërisë: U lehtësuan kushtet pas përmirësimit të situatës ekonomike

20 Tetor, 20:29| Përditesimi: 20 Tetor, 20:32

Përmirësimi i situatës ekonomike ka bërë që bankat të lehtësojnë kushtet për dhënien e kredisë për bizneset. Në raportin e fundit të Bankës së Shqipërisë për ‘Vrojtimin për aktivitetin kreditues, T3 - 2021’ thuhet se kushtet e kredisë janë lehtësuar për të gjitha kategoritë e biznesit si për kredinë për likuiditet ashtu edhe për kredinë për investime. Sipas bankave ndikim pozitiv në lehtësimin e standardeve ka dhënë edhe përmirësimi i gjendjes së bizneseve.

"Lehtësimi i standardeve të kreditimit për bizneset u nxit nga perceptimi i bankave për rrezik më të ulët për situatën aktuale ekonomike e perspektivën e saj, si edhe për gjendjen financiare të bizneseve. Po ashtu, në lehtësimin e standardeve të kreditimit ndikoi dhe perceptimi mbi përmirësimin e situatës ekonomike në vendet partnere tregtare. Standardet u lehtësuan në të dyja llojet e përdorimit të kredisë: atë me qëllim financimin e investimeve dhe atë për mbulimin e nevojave për likuiditet ”, thuhet në raport.

Nga ana tjetër bankat janë shprehur se kanë pasur tolerancë të ulët lidhur me kolateralin e kërkuar për dhënien e kredisë. Por përpos këtij kushti të vështirësuar bankat vlerësojnë se edhe në tremujorin e katërt të vitit do të ketë lehtësim masash.

“Bankat presin të aplikojnë standarde më të lehtësuara kreditimi mbi kreditë e dhëna për qëllime investimi, si edhe për mbulimin e nevojave për likuiditet. Po ashtu, standardet e kreditimit priten të lehtësohen më tej në të dyja segmentet e madhësisë së biznesit: atë të vogël e të mesëm, si edhe të biznesit të madh”, vijon më tej raporti.

Në periudhën Korrik-Shtator kërkesa e bizneseve për të marrë kredi ka qenë shumë më e lartë se në vitin e kaluar sa i takon biznesit të madh, ndërsa për biznesin e vogël dhe të mesëm ka pasur rënie të kërkesës për kredi.

Ndikim në shtimin e kërkesës për kredi sipas bankave ka dhënë nevoja për financimin e borxheve ekzistuese, për financimin e investimeve dhe të kapitalit qarkullues.

Por edhe niveli i ulët i normave të interesit dhe përmirësimi i besimit të biznesit në ekonomi kanë qenë faktor pozitiv që kanë rritur kreditimin.

Sipas Bankës së Shqipërisë, në fund të gushtit totali i kredisë i dhënë për ekonominë ishte 631.7 miliardë lekë  dhe ka pasur një rritje prej 39.2 miliardë lekë krahasuar me gushtin e vitit të kaluar.

J.SH./ReportTv.al
Komento
  • Sondazhi i ditës:

    Rishfaqen nostalgjikët e diktatorit, a duhet bërë dekomunistizimi i shoqërisë shqiptare?