Shkencëtarët japonezë kanë vërtetuar se mënyra se si ne përjetojmë shije të ndryshme ndryshon shumë ndërsa plakemi.
Akullorja në fëmijëri vërtet shijon më e ëmbël, ndërsa shumë perime janë të tmerrshme sepse kanë shijen e hidhur.
Ndërsa rritemi gradualisht humbasim mprehtësinë e perceptimit dhe kjo është e mirë në një farë kuptimi sepse zgjeron ndjeshëm horizontet tona të kuzhinës. Por kjo gjithashtu do të thotë që ne duhet të njihemi me ushqimet e ndryshme ndërsa aftësitë e shijes sonë janë akoma në kulmin e tyre dhe ne mund t'i shijojmë ato në maksimum.
Më poshtë janë një pjesë e ushqimeve që duhet të hani patjetër një herë në jetë.
Vezë Skoceze
Përbërja: Vezë e mbështjellë me bukë dhe mish të grirë të skuqur fsheh një surprizë brenda, një vezë pule të zier
Ku ta provoni: Anglezët pohojnë se vendi më i mirë për të provuar vezët Skoceze është një pijetore e vjetër, ku do t'ju shërbehet një pjatë e nxehtë e gatuar.
Pastel de nata
Përbërja: Me një krem të trashë që mban erë limoni dhe fshihet me kanellë dhe piqet brenda një kore pastiçerie.
Ku ta provoni: Në Portugali. Ekziston një numër njerëzish që nuk mund të presin të provojnë ëmbëlsirat më të mira në Lisbonë përpara furrës së bukë “Pasteis de Belém” çdo ditë.
Ceviche
Përbërja: Peshku i papërpunuar marinohet me lëng limoni të shtrydhur.
E kalitur me djegës, koriandër dhe qepë të kuqe të copëtuara hollë.
Ku ta provoni: Në Peru, ku rriten limona unikë me lëngun më të butë në botë.
Restoranti më i famshëm që specializohet në bërjen e ceviche quhet “El Ceviche de Ronald”. Ndodhet në Lima, kryeqyteti i vendit.
Clam cakws
Përbërja: Copëza të molusqeve me lëng janë skuqur në një përbërjeje mielli, qumështi, lëng molle dhe veze.
Ku ta provoni: Ëmbëlsirat më të mira të moluskut shiten në rrugët e qyteteve bregdetare të Rhode Island (SHBA). Ato shërbehen në qese të vogla dhe haen në lëvizje.
Eel in green sauce (Paling in ’T Groen)
Përbërja: Kjo supë përbëhet nga ngjala e pastruar me lëkurën e hequr në një salcë të gjelbër të trashë.
Salca përmban një tufë barishte të ndryshme si nenexhik, rigon, trumzë, hithër, tarragon, borzilok, majdanoz, kervil, e ndonjëherë edhe spinaq, si dhe xhenxhefil, gjalpë, miell misri, dhe speca.
Ku ta provoni: Ai e ka origjinën në Flanders, Paling in 'T Groen është një pjatë kombëtare belge që shërbehet në restorantet më të mirë të peshkut në të gjithë vendin.
Një restorant i quajtur “Domein Park West” në qytetin Antëerp është veçanërisht krenar për të.
Thuringian sausage (Thüringer Rostbratwurst)
Përbërja: Receta për sallamin Thuringian daton në shekullin e 15-të dhe ruhet me kujdes nga kasapët gjermanë.
Dihet që ajo është bërë nga mishi i grirë imët (derri e viçi, ose vetëm viçi), si dhe karafil e marjoram. Suxhukët gatuhen në një skarë të lyer me yndyrë proshutë dhe shërbehen në një tigan me mustardë vendase.
Ku ta provoni: Shkoni në tregun e fermerit Erfurt, ku do t'ju serviren sallamrat më të freskëta dhe më origjinale.
Ose mund të vizitoni Holzhausen në komunën Amt Ëachsenburg ku ndodhet Muzeu Gjerman i Salcice (Deutsche Bratëurstmuseum).
Poutine
Përbërja: Patatet franceze janë të mbuluara me lëng mishi dhe me djathë. Salca është e kripur, djathi pak i shkrirë ka një strukturë krejtësisht të dendur dhe elastike.
Ku ta provoni: Është një pjatë kombëtare kanadeze që ka origjinën në provincën frëngjishtfolëse të Quebec.
Poutine më e mirë shërbehet në Montreal në restorantin La Banquise.
Bouillabaisse
Përbërja: Megjithëse Bouillabaisse quhet supë, ajo i ngjan një kungulli më shumë.
Është e përbërë me prodhimet e detit më të freskëta, jo më pak se 3 lloje peshqish, molusqe, oktapod, gaforre dhe karavidhe; perime si patate, domate, erëza, një tufë lulesh e Garni dhe shafran e një salcë pikante dhe e trashë rouille.
Ku ta provoni: Bouillabaisse është pjatë tradicionale e Marsejës është e ndryshme çdo ditë sepse është bërë nga peshqit që janë kapur në ditën.
Phirni
Përbërja: Ky është një puding i ëmbël që prezantohet në çdo karnaval indian.
Përbëhet nga orizi i përzier me miell, qumësht dhe fruta të thata.
Shafrani dhe kardamomi i japin një shije dhe aromë të veçantë ëmbëlsirës.
Feta mangoje, qershie ose paste bajame ngjyrosin Phirni në ngjyra të ndryshme, ndërsa garniturat e me petale trëndafili, bajame të prera dhe fistikë e bëjnë pjatën edhe më tërheqëse.
Ku ta provoni: Ju mund të blini Phirni afër tempujve hindu gjatë festimeve të ndryshme në Indi.
Pho Bo
Përbërja: Karakteri kryesor në këtë pjatë është supa e mishit, ndërsa petë orizi dhe copat e mishit janë elemente dytësore.
Supa shërbehet nga bimë të freskëta dhe lëng limoni.
Ku ta provoni: Në Vietnam. Atje kjo gjellë mund të gjendet në restorante, por mënyra më e mirë për ta provuar është në rrugë, në ndonjë kafene anësore ose nga një shitës individual.
Smörgåstårta
Përbërja: Kjo tortë sanduiç është e përbërë nga bukë e bardhë ose thekre me një mbushje kremoze në mes.
Në njërën pjesë, mund të gjeni gjithçka nga petët e mëlçisë dhe ullinjtë deri tek rrushi dhe kastravecat deri tek djathi dhe proshutat deri tek ëmbëlsira e peshkut, të cilat përbëhen nga karkaleca, salmon, havjar dhe limona.
Vezët dhe mayo janë pothuajse gjithmonë baza e këtij sanduiçi.
Ku ta provoni: Këto ëmbëlsira bukë mund të blihen në Finlandë, Suedi dhe Estoni, por smörgåstårta më e shijshme është ajo e quajtur voileipäkakku.
Amvisat në Finlandë e quajnë këtë gjellë kur përgatiten për festime.
Hamsi tava
Përbërja: Përbëhet nga peshk me skuqje të thellë të krijuar me miell misri.
Nëse shërbehet me arugula dhe qepë të ëmbla të prera hollë në një tigan të freskët.
Ku ta provoni: Hamsa është një peshk dimëror dhe është i freskët vetëm nga nëntori deri në shkurt.
Shkoni në tregun e peshkut në Fethiye ose në Shtëpinë e Peshkut Karaköy të Stambollit për të shijuar këtë gjellë.
Bulgogi
Përbërja: Fjalë për fjalë, bulgogi do të thotë "mish zjarri", që është në të vërtetë një version korean i Barbecue.
Mishi i prerë hollë, viçi, mishi i pulës ose derri, është marinuar në një salcë soje dhe vaj susami me erëza.
Ku ta provoni: Në Seul. Restoranti Byeokje Galbi përdor vetëm viçin korean të kategorisë së lartë Hanëoo, e ngjashme me viçin e famshëm japonez Wagyu, për gatimin e Bulgogi.
Chawanmushi
Përbërja: Është një pjatë e këndshme, e kripur dhe është e kalitur me salcë soje dhe supë dashi, e cila është baza e gjellës.
Përmban karkaleca, kërpudha shiitake, kamaboko dhe xhinko.
Ku ta provoni: Në Nagasaki, Japoni. Restoranti Yosso është specializuar në gatimin e Chaëanmushi që nga fundi i shekullit të 19-të.
Sour cherry soup (Meggyleves)
Përbërja: Është një supë e ftohtë e bërë nga qershi të freskëta, salcë kosi, verë e bardhë, kanellë dhe karafil.
Nëse vera e bardhë zëvendësohet me verë të kuqe, shtohet mjaltë, bimët zëvendësohen me rozmarinë, dhe gjella quhet më pas “Meggyleves Transilvaniane”.
Ku ta provoni: Varietete të kësaj supe mund të gjenden në çdo kafene apo restorant në Hungari, por vetëm gjatë sezoneve të nxehta.
Pizza Ebraica
Përbërja: Është një nga ëmbëlsirat më të shijshme në të gjithë botën e nuk është aspak një pizza. Përbëhet nga feta të ëmblarrushi të thatë, fruta të ëmbëlsuara, bajame, kajsi të thata dhe boronicë të thatë brenda.
Ku ta provoni: Në furrën e “Pasticceria Boccione”.
Mbani në mend se njerëzit fillojnë të rreshtohen që nga oërt e para të mëngjesit, shumë kohë para se ajo madje të hapet, për ta provuar këtë.
Escamoles
Përbërja: Quhet ndryshe havjari i zi. Ajo ka një strukturë të këndshme që ndjehet si gjizë dhe megjithëse gjellë duket sikur është e bërë nga kokrra të vogla orizi dhe me larvat e milingonave.
Ku ta provoni: Vetëm në Meksikë. Vizitoni këtë vend nga shkurti në prill, sezoni për këtë pjatë dhe shkoni në restorantin Fonda Don Chon, i cili specializohet në pjatat nga epoka para-kolumbiane.