Foto ilustruese

Lifestyle

5 gjëra që çdo prind duhet të bëjë për të rritur një fëmijë emocionalisht 'inteligjent'

3 Tetor, 20:23| Përditesimi: 3 Tetor, 20:24

Shumë prindër duan që fëmijët e tyre të marrin nota të mira dhe të hyjnë në universitete prestigjioze, megjithatë, EQ (herësi emocional) shpesh neglizhohet. Në fakt, inteligjenca emocionale është tepër e dobishme, që nga ndihma për të qenë të suksesshëm në punë e deri te përballimi i stresit dhe komunikimi efektiv.

Ja 5 gjëra që mund ta ndihmojnë fëmijën tuaj të zotërojë artin e inteligjencës emocionale.

Mos i shmangni emocionet negative

Injorimi i emocioneve negative apo edhe fajësimi i fëmijës tuaj për shprehjen e tyre mund të shkaktojë depresion tek fëmija juaj. Qortimi ose indiferenca juaj mund t'i bëjë ata të ndihen të frikësuar për të pasur emocione negative. Është më mirë të trajtosh problemin dhe ta zgjidhësh atë sesa të pretendosh se gjithçka është mirë. Mbrojtja e vazhdueshme nga situatat e vështira nuk e forcon inteligjencën emocionale.

Praktikoni dëgjimin aktiv

Bisedat e ndërgjegjshme janë një pjesë thelbësore e mësimit të inteligjencës emocionale. Kërkon përfshirje të plotë në një bisedë. Ju ndiqni dialogun, përdorni gjuhën tuaj të trupit dhe e kuptoni plotësisht mesazhin. Kur përdorni dëgjim aktiv, fëmijët tuaj ndihen të dashur dhe më të sigurt.

Mësojini fëmijëve tuaj zgjidhjen e problemeve

Është e rëndësishme që ta mësoni fëmijën tuaj të merret me një problem në vend që të zemërohet. Inkurajoni fëmijën tuaj që t'ju kërkojë ndihmë. Lërini ata të dalin me zgjidhje të ndryshme dhe t'u japin atyre autonominë që ata zakonisht dëshirojnë.

Lërini fëmijët tuaj të shprehin emocionet negative në mënyrë të sigurt

Ndonjëherë mund të jetë e vështirë për fëmijët të menaxhojnë zhgënjimin. Nëse nuk i mësoni fëmijët tuaj të shprehin ndjenjat e tyre, ata mund të bëhen të dhunshëm. Në këtë rast, mësojini ata të heqin stresin në mënyrë të shëndetshme. Për shembull, goditja e një jastëku ose vrapimi është më mirë sesa goditja e dikujt ose thyerja e gjërave.

Theksoni gjuhën e trupit

Emocionet ndikojnë tek ne fizikisht. Kemi dhimbje koke kur jemi të frustruar ose ndiejmë flutura në stomakun tonë kur shqetësohemi. Kur vini re që fëmija juaj fillon të bjerë në panik, pyeteni se si ndihet trupi i tij. Njohja e shenjave të para të emocioneve i ndihmon ata të përballen me to më shpejt.

J.SH./ReportTv.al
Komento
  • Sondazhi i ditës:

    Rishfaqen nostalgjikët e diktatorit, a duhet bërë dekomunistizimi i shoqërisë shqiptare?