Kreu i shoqatës eksportuese, Alban Zusi vlerësoi aksionin e ndërmarrë për sigurinë ushqimore, ndonëse i vonuar. Në një intervistë për “Sot Live në Shqipëri” në Report TV, ai përmendi si problem faktin se shumë biznese të vogla nuk lëshojnë fatura për të mos kaluar të ardhurat që më pas mund të tatohen.
“Problemi kryesor sot është se bizneset korrekte, që prodhojnë në mënyrë të sigurt dhe të ligjshme, e kanë te dyqani që s’ju merr faturën apo restoranti. Po të shkosh tek të gjithë dyqanet që tregtojnë produkte ushqimore, do t’i gjesh maksimumi me 30 % të faturave. Një vendimmarrje sërish shumë e drejtë, për të mos e tatuar biznesin e vogël deri 80 në 100 milionë lekë, por mënyra se si është ndërtuar është bërë e tillë se biznesi i vogël po shpërdoron këtë favor duke mos pranuar të marrë fatura sepse thotë kaloj 80 mln dhe futem te biznesi i madh dhe fillojnë tatimet. Kjo ka vënë në kryeqëzim bizneset e mëdha, serioze që duan të rriten e respektojnë ligjin.”, u shpreh ai.
Zusi thotë se fermeri nuk duhet taksuar, por edhe ndihmuar me mbështetje financiare.
"Unë jam i bindur se ne nuk duhet ta taksojmë fermerin, sa herë na fut një produkt në treg, duhet t’i japim ca para mbrasht atij dhe do të dalim më të fituar. Sepse 5 lekë në hallkën e parë të zinxhirit që është fermeri ne na kthehet në 15 në hallkën e fundit. T’i japim edhe ca para që të mos japë as edhe një kg pa faturë dhe në momentin që pritet fatura e parë për një produkt, ajo do e shoqërojë deri në fund. Dhe është vetë zinxhiri që e vetërregullon.", thotë ai.
Komentoi edhe rastin në Sarandë, ku një tregtare përplaset me një inspektor pasi i kërkon që të shënojë tek pakoja e rigonit se cili është prodhuesi i produktit. Sipas tij, ndonëse duket shaka, nuk është e gabuar që të kërkohet kontroll edhe për rigonin pasi sipas tij, në shumicën e rasteve nuk ndiqen rregullat e duhura për sigurinë.
"Duket si shaka. Por nuk është aspak gabuar edhe të kërkosh faturë për rigonin. Ai rigoni mblidhet edhe ndoshta në 2 mijë metra lartësi. Fermeri shkon me thes për ta futur brenda dhe një ndër arsyet e kthimeve të produkteve të bimëve medicinale, kthehen 500 ton në vit, është se edhe pse janë mbledhur në 2 mijë metër lartësi ju dalin me pesticide. Kërkesa kryesore që kshiin këto grumbulluesit e bimëve medicinale para disa vitesh 'na jepni thashë që t’jua japim fermerëve se po na ndosin produktet me të'. Ky fermeri e merr rigonin dhe bimët medicinale që i marrim në çaj, ai për ta tharë këtë e shtron në oborrin e shtëpisë së tij. Në oborr shëtit pula, qeni dhe ai aty do e hedhë. Këto ndotës mund të shkojnë te rigoni. E treta, në ditë si puna e djeshme që rrezikonte të binte shi, fermeri e mbledh dhe e fut në plasmas, fillon myku i cili lëshon toksina. Ne e marrim për bio këtë. Prandaj edhe rigoni duhet të ketë linjë të kontrollit. Ajo zonja mund ta marrë rigonin për shtëpinë e vet, për kur ma shet mua minimalisht duhet ta kontrollë dikush që është agronomi. Duhet ta shohë procesin se si ka ardhur ai rigon. ", tha ai.
Sipas tij, turizmi duhet të shërbejë me produktin vendas dhe paratë që vijnë nga sektori i turizmit, duhet të shkojnë përveç hotelierëve, edhe tek fermeri et dhe të krijohet një zinxhir vendas.
"Në një studim që kam bërë pa u thelluar shumë, më rezultoi se ishte mbi 35-40% GDP e lidhur me ushqimin. Gjithë fabrikat që e përpunojnë, restorantet ku janë. Kemi 40% të GDP, 40% të njerëzve të lidhur me produktin e ushqimit, 20% në industri, të tjerë që prodhojnë ambalazhe e etiketa për këto industri. Pra mund të kemi edhe mbi 50% të popullsisë që punon te industria e ushqimit.", u shpreh ai.
Për tregun e mishit, ai përmendi rastin e Rumanisë. Zusi thotë se mund ta bëjmë tregun vendas konkurrues, jo vetëm për të zëvendësuar importin, por edhe për eksport.
“Ne kemi 300 mln euro treg të mishit që nuk e furnizojmë se 300 mln euro janë importet e mishit, dhe asnjëri s’ma mbush mendjen që nuk e prodhjojmë këtu. Rumania para 25 vitesh nuk ishte fare në hartën e prodhimit të derrit. 30 euro për derr, kush e prodhon 30 euro i ka neto subvencione nga shteti. Sot të gjitha gjithë kompanitë e mëdha të përpinimit të mishit duan një stabiliemnt në rumani se mund të ketë mbi 25 mln krerë. Neve kemi mbi 300 mln euro vetëm importe mishi, kemi 500 mln euro importe produktesh të tjera ushqimore. E ke tregun këtu. Të nxisim disa të tjerë që të prodhojnë produktet e mbrojtjes, bëjmë edhe kërkim shkencor dhe kur ulim me 10-15 % koston bëhet konkurrues. Jo vetëm që zëvendëson importin por del edhe në eksport", shtoi Zusi.
Komente
