Bota

Astronomët marrin valë të çuditshme radio nga qendra e Rrugës së Qumështit

13 Tetor, 03:57| Përditesimi: 13 Tetor, 03:59

Një objekt yjor i panjohur më parë u pa për herë të parë gjatë një studimi në qiell duke përdorur radio teleskopin ASKAP në Observatorin e Radio-astronomisë Murchison në Australinë Perëndimore.

Ekspertët e hapësirës kanë zbuluar valë radio të pazakonta që vijnë nga qendra e galaktikës Rruga e Qumështit. Sinjali i energjisë është ndryshe nga çdo fenomen i studiuar më parë dhe mund të sugjerojë një objekt yjor të panjohur më parë, sipas një studimi të ri.

Shkëlqimi i objektit ndryshon në mënyrë dramatike dhe sinjali ndizet dhe fiket me sa duket në mënyrë të rastësishme, tha Ziteng Wang, autori kryesor i studimit të ri në The Astrophysical Journal dhe një student doktorature në Shkollën e Fizikës në Universitetin e Sidneit.

"Prona më e çuditshme e këtij sinjali të ri është se ai ka një polarizim shumë të lartë. Kjo do të thotë që drita e tij lëkundet vetëm në një drejtim, por ai drejtim rrotullohet me kalimin e kohës," tha ai në një njoftim për shtyp.

Ekipi fillimisht mendoi se mund të ishte një pulsar - një lloj shumë i dendur i yllit neutron (i vdekur) që rrotullohet me shpejtësi, ose një lloj ylli që lëshon flakë të mëdha diellore. Sinjalet nga ky burim i ri i valëve të radios, megjithatë, nuk përputhen me atë që astronomët presin nga këto lloje yjesh.

"Ky objekt ishte unik në atë që filloi i padukshëm, u bë i ndritshëm, u zbeh dhe pastaj u shfaq përsëri. Kjo sjellje ishte e jashtëzakonshme," tha bashkë autori i studimit Tara Murphy, një profesor në Institutin e Astronomisë në Sidnei dhe Shkollën e Fizikës në Universitetin e Sydney, në publikim.

Objekti u zbulua fillimisht gjatë një studimi të qiellit duke përdorur radio teleskopin Australian Square Kilometer Array Pathfinder, i njohur si ASKAP, i cili ka 36 pjata që punojnë së bashku si një teleskop në Observatorin e Radio-astronomisë Murchison në Australinë Perëndimore. Vëzhgimet pasuese u kryen me radio teleskopin Parkes në New South Wales dhe teleskopin MeerKAT të Observatorit të Radio Astronomisë të Radio Afrikës së Jugut .

Sidoqoftë, teleskopi Parkes nuk arriti të zbulojë burimin.

"Ne pastaj provuam radio teleskopin më të ndjeshëm MeerKAT në Afrikën e Jugut. Meqenëse sinjali ishte i përhershëm, ne e vëzhguam atë për 15 minuta çdo disa javë, me shpresën se do ta shihnim përsëri," tha Murphy në deklaratë.

"Për fat të mirë, sinjali u kthye, por ne zbuluam se sjellja e burimit ishte dramatikisht e ndryshme - burimi u zhduk në një ditë të vetme, edhe pse kishte zgjatur për javë të tëra në vëzhgimet tona të mëparshme ASKAP."

Murphy tha se teleskopët më të fuqishëm, siç është Array e planifikuar Kilometër, mund të ndihmojnë në zgjidhjen e misterit. Grupi është një përpjekje ndërkombëtare për të ndërtuar radio teleskopin më të madh në botë që pritet të përfundojë brenda dekadës së ardhshme.

 

G.MO/ReportTv.al
Komento
  • Sondazhi i ditës:

    Ngjarjet në Fier e Fushë Krujë, a jeni të shqetësuar nga situata e rendit dhe sigurisë publike?