Bukë shtëpie me qumësht
Përbërësit:
- 500 gr miell
- 1 gotë qumësht
- 2 vezë+1 për lyerje
- 1 filxhan vaj ulliri
- 3 lugë gjalpë të tretur
- 1 lugë kafeje sheqer
- 1 lugë kafeje kripë
- Maja (e bërë vetë apo e blerë)
Përgatitja:
Në gjysmë gote qumësht të vakët tretim një lugë kafeje sheqer. Shtojmë majanë dhe e lëmë për pak minuta derisa të vijë. Marrim miellin e vendosim në një enë, hapim një hapësirë në mes dhe shtojmë kripën dhe majanë e ardhur. Në fund shtojmë qumështin e mbetur, gjalpin e tretur, vajin e ullirit dhe e punojmë mirë brumin sa mos na ngjitet në duar. E lyejmë me pak vaj dhe e mbu. Në fund rrahim një të lojmë me një pecetë të pastër dhe e lëmë për afro 2 orë të fryhet. Më pas brumin e ardhur e ngjeshim pak. Lyejmë një tepsi me miell dhe brumin e ndajmë në forma të ndryshme sipas dëshirës. E mbulojmë me pecetë për 30-40 minutaverdhë veze me pak qumësht dhe e lyejmë nga sipër bukën. E vendosim në furrë të nxehtë në temperaturën 180 gradë për t'u pjekur për afro 30-35 minuta.