Byrek i ëmbël me krem
Përbërësit:
- 1 pako peta
- 220 gr gjalpë
Për sherbetin:
- 80 gr sheqer
- 450 ml ujë
- 80 gr mjaltë
- 1 shkop kanelle
- 1 limon
Për kremin:
- 4 vezë
- 200 gr sheqer
- 500 ml pana
- 500 ml qumësht
- 1 vanilje
- 100 gr gjalpë
- 170 gr miell misri
- 1 majë luge kripë
Përgatitja:
Fillimisht vendosim sherbetin në zjarr: ujin, sheqerin, kanellën dhe lëkurën e limonit. Sapo të shkrijë sheqeri shtojmë mjaltin, e largojmë sherbetin nga zjarri dhe e lemë të ftohet.
Kaurdisim miellin e misrit me gjalpë dhe sapo mielli të marrë pak ngjyrë shtojmë qumështin së bashku me panën. Vezët i rrahim me sheqerin dhe vaniljen dhe e shtojmë tek qumështi. E trazojmë derisa kremi të lidhet mirë.
Vendosim në tavë peta duke i spërkatur me gjalpë. Hedhim kremin dhe e vendosim ëmbëlsirën të piqet në furrë të parangrohur në temperaturën 180 gradë Celsius. Pasi është pjekur e sherbetosim sapo t’a nxjerrim nga furra.