Ekonomi

Dixhitalizimi lufton korrupsionin, KE: Ka përparim por 1/3 ekonomisë shqiptare vijon të jetë informale

20 Tetor, 20:52| Përditesimi: 20 Tetor, 20:59

Shqipëria ka përparuar në luftën kundër informalitetit thotë Komisioni Evropian, edhe pse ende ky fenomen është shqetësim për zhvillimin e ekonomik të vendit. Sipas raportit të Komisionit Evropian lehtësimi i procedurave për marrjen e shërbimeve si dhe pagimi i taksave online ka ndikuar në mundësinë e bërjes së korrupsionit.

“Dixhitalizimi në rritje i shërbimeve publike ndihmon në uljen e barrës administrative mbi bizneset si dhe korrupsionin dhe informalitetin. Pagesat e taksave online reduktuan mundësitë për korrupsion p.sh. duke pasur më pak takime ballë për ballë me zyrtarët e taksave”, thuhet në progres raport.

Procesi i Fiskalizimit i nisur në janar të këtij viti thuhet në raport do të jap një ndikim pozitiv në reduktimin e evazionit fiskal por thuhet se pavarësisht përpjekjeve 1/3 e ekonomisë së vendit është informale.

“Me zbatimi i faturimit elektronik ("Fiskalizimi") në vitin 2021 e përforcon këtë zhvillim. Sidoqoftë, ekonomia joformale mbetet e madhe - vlerësohet se përbën rreth një të tretën e PBB-së”, thuhet në raport.

Ashtu si edhe raporte të tjera ndërkombëtare të FMN, BB apo dhe të dhomës Amerikane të Tregtisë, në raportin e KE thuhet se një nga problemet më të mëdha që biznesi ka në vend është korrupsioni. Shqetësim tjetër i ngritur nga komuniteti i biznesit thuhet në raport është edhe ndryshimi i vazhdueshëm i ligjit tatimor si dhe procedurat e prokurimit publik.

Më tej Komisioni Evropian thotë se vendi ka përparuar në përballimin e presionit konkurrues të shteteve të BE, por ende pengohet nga mungesa e njohurive teknologjike, si edhe kërkohet më shumë investim në kapitalin njerëzor.

Një tjetër sugjerim i dhënë për vendin është edhe investimi më tej në tregti për të zgjeruar hartën e shteteve me të cilat ka shkëmbime të mëdha mallrash, madje thuhet se duhet rritur edhe prodhimi në vend pasi është e ekspozuar nga goditjet e tregut të jashtëm.

J.SH./ReportTv.al
Komento
  • Sondazhi i ditës:

    Takimi i 7 mes dy qeverive Shqipëri-Kosovë dhe 16 marrëveshjet e nënshkruara i konsideroni: