Dollma me lakër
Përbërësit:
- 1 lakër e madhe jo shumë e ngjeshur
- 2-3 qepë mesatare
- 2 filxhanë kafeje vaj
- 250-300 gr mish i grirë
- 1 filxhan çaji oriz
- Salcë domate
- Lëng mishi ose koncentrat
- Gjethe dafine
- Kripë, piper
- Majdanoz
Përgatitja:
Për dollmat zgjidhet një kokë lakër e madhe dhe jo shumë e ngjeshur. E pastrojmë nga fletët e dëmtuara, e presim koçanin deri në brendësi dhe e vendosim të ziejë me koçan poshtë në ujë të vluar me kripë për 5 minuta. E kullojmë lakrën sa është ende e ngrohtë, hapim fletët në tavolinë ose rreth e qark tepsisë, shtypim
kërcellin dhe përgatisim mbushjen. Kaurdisim qepën derisa të vyshket, shtojmë mishin e grirë dhe orizin e pastruar dhe të larë, vazhdojmë kaurdisjen për pak minuta dhe më pas hedhim salcën, kripën, piperin, gjethen e dafinës, pak lëng mishi ose koncentrat dhe e lemë të ziejë sa të bëhet një masë e shkrifët (pa zier orizi plotësisht). Hedhim majdanozin e grirë dhe përgatisim dollmat. Në fundin e tenxheres vendosim disa gjethe lakre të ziera. Fletëve të lakrës i shtypim kërcellin, vendosim mbushjen e përgatitur, mbledhim anët, i palosim në formë roleje, i shtrëngojmë pak me dorë dhe i vendosim në tenxhere duke i ngjeshur afër njëra-tjetrës, që të mos hapen gjatë zierjes.