Fërgesë me kimë
Përbërësit:
- 400 gr mish të grirë
- 2 speca të kuq
- 2 domate të pjekura
- 1 qepë mesatare
- 200 gr gjizë ose djathë të bardhë
- 2 lugë gjelle salcë domatesh
- 1 lugë gjelle miell
- 2-3 lugë gjelle vaj ulliri
- Kripë dhe piper sipas shijes
- Spec i kuq pluhur
- Majdanoz i grirë për zbukurim
Përgatitja:
Në një tigan me vaj ulliri kaurdisim qepën e grirë imët derisa të zbutet. Shtojmë mishin e grirë dhe e skuqim derisa të marrë ngjyrë të artë. Shtojmë specat e grirë imët dhe i lëmë të skuqen për disa minuta. Më pas shtojmë domatet e grira dhe salcën e domates. E lëmë të ziejë për 10-15 minuta derisa të avullojë lëngu i tepërt. Ndërkohë në një tigan tjetër, ngrohim pak vaj dhe shtojmë miellin, duke e përzier shpejt që të mos ngjitet. Shtojmë djathin e thërrmuar ose gjizën dhe e përziejmë derisa të bëhet një masë kremoze. E shtojmë këtë masë te mishi me perime, duke e përzier mirë që të bashkohen shijet. Në fund e hedhim gatimin në një tavë dhe e pjekim në furrë të parangrohur në 200°C për 10-15 minuta, derisa të krijohet një kore e lehtë në sipërfaqe.