Galaktoboureko - Ëmbëlsirë greke
Përbërësit:
Për shërbetin:
- 700 gr sheqer
- 400 ml ujë
- 2 shkopinj kanelle
- 4 karafila
- 1 lëkurë limoni
- 1 lugë gjelle lëng limoni
Për kremin:
- 1 filxhan miell
- ¼ filxhan niseshte
- 1 litër qumësht
- 250 ml pana qumështi
- 1 filxhan sheqer
- 1 lugë çaji ekstrakt vanilje
- Lëkura e 1 limoni në rende
- 4 vezë (të ndara të verdhat nga të bardhat)
- 3 lugë gjelle gjalpë të freskët
Për petat:
- Petë të gatshme
- Gjalpë i shkrirë për lyerje
Përgatitja:
Fillimisht përgatisim shërbetin duke zier ujin në një tenxhere me sheqerin, shkopinjtë e kanellës, karafilat, lëkurën e limonit dhe lëngun e limonit për 8–10 minuta. E heqim nga zjarri dhe e lëmë shërbetin të ftohet plotësisht. Ndërkohë përgatisim kremin. Ndajmë të verdhat nga të bardhat e vezëve. Rrahim të bardhat derisa të bëhen marengë, ndërsa të verdhat i rrahim lehtë dhe më pas i bashkojmë me marengën me kujdes. Në një tenxhere hedhim qumështin, panën, vaniljen, lëkurën e limonit, sheqerin, niseshtenë dhe miellin e misrit. E përziejmë derisa masa të nxehet dhe të trashet. Më pas shtojmë kremin e vezëve duke e përzier vazhdimisht derisa të lidhet. E largojmë nga zjarri, shtojmë gjalpin dhe e mbulojmë me qese kuzhine që të mos zërë kore. Lyejmë një tavë me gjalpë dhe shtrojmë gjysmën e petave një nga një, duke i lyer me gjalpë. Hedhim kremin sipër dhe e hapim në mënyrë të njëtrajtshme. Vendosim petat e tjera të lyera me gjalpë, duke i mbyllur mirë anët. Presim sipërfaqen në katrorë ose rombe dhe e spërkatim me gjalpin e mbetur. E vendosim ëmbëlsirën në furrë të parangrohur në 180°C për rreth 1 orë, derisa petat të marrin ngjyrë të artë. Pasi të jetë pjekur, e nxjerrim nga furra dhe menjëherë hedhim shërbetin e ftohtë mbi ëmbëlsirën e nxehtë, ngadalë që të përthithet.
Komente
