Galatopita
Përbërësit:
- 1 litër qumësht
- 150 gr miell
- 150 gr sheqer
- 3 vezë
- 1 lgj gjalpë
- 1 bustinë vanilje
- Pak lëkurë limoni e grirë
- Sheqer pluhur ose kanellë për spërkatje
Përgatitja:
Në një tenxhere ngrohim qumështin me sheqerin në zjarr mesatar. Kur të fillojë të ngrohet, shtojmë gradualisht miellin duke e përzier vazhdimisht që të mos formohen kokrriza. Vazhdojmë përzierjen derisa masa të trashet si krem. E largojmë nga zjarri dhe shtojmë gjalpin, vaniljen dhe lëkurën e limonit. Rrahim vezët veçmas dhe i shtojmë gradualisht në masën e ngrohtë, duke e përzier shpejt që vezët të mos mpiksen. Hedhim masën në një tavë të lyer me pak gjalpë ose të shtruar me letër pjekjeje. E vendosim ëmbëlsirën në pjekje në furrë të parangrohur në 180°C për 40–45 minuta, derisa të marrë një ngjyrë të artë sipër. Më pas e lëmë të ftohet dhe e spërkatim me sheqer pluhur ose me kanellë sipas dëshirës.
Komente
