BAMJE NË FURRË
PËRBËRËSIT:
Për bamjet:
500 gr bamje
1/2 lgj uthull ose verë
1/2 lgj kripë
1/2 filxhan vaj ulliri
1 qepë të thatë
1 lugë supe salcë domate (pure)
Për salcën:
3 domate të pjekura
1 lgj vaj ulliri
2 thelpinj hudhër
1/2 lugë kafeje sheqer
1/2 tufë majdanoz
Kripë, piper
Përgatitja:
Fillimisht lajmë bamjet, i vendosim në kulle së për të larguar ujin. Më pas pastrojmë kokat, i spërkasim me kripë dhe i shpërndajmë në tavë duke i spërkatur me uthull. Në furrën që kemi ngrohur, e fikim dhe vendosim tavën.
Më pas vendosim një tigan në zjarr të fortë. Bamjet ashtu siç i kemi (nuk i shpëlajmë nga uthulla) pa vaj i vendosim të thahen mirë për rreth 3 minuta. Shtojmë më pas tek bamjet 1/4 e filxhanit me vaj ulliri dhe i kaurdisim për 2-3 minuta në zjarr të mesëm. Shtojmë qepën dhe vazhdojmë kaurdisjen për 3-4 minuta derisa qepa të bëhet transparente.
Vendosim në tavë pelten e domates dhe më pas bamjet. Hedhim 1/2 filxhan ujë dhe i vendosim në furrë në 180 gradë për 50 minuta.
Për salcën e domates:
Presim domatet në kubikë të mëdhenj. I vendosim në një tenxhere pa vaj, i spërkasim me kripë dhe i lemë për 15 minuta në zjarr të avashtë që të përthithen lëngjet dhe të bëhen pelte. Salca duhet të mos jetë e hollë. Në fund shtojmë hudhrat, vajin e ullirit, sheqerin dhe piperin.