Gjel Deti me përshesh
Përbërësit:
1 gjel deti
100 gr gjalpë
nenexhik
kripë, piper
qepë të njoma
bukë misri
vaj luledielli
cipë limoni
Për bukën e misrit
3 filxhan çaji miell misri
2 filxhan çaji kos
2 vezë
½ filxhan çaji vaj ulliri
sodë bukë
Përgatitja:
Fillimisht lajmë pulën, e lëmë të kullojë dhe më pas e fshijmë me letër kuzhine. Në lëkurën e limonit lyejmë pulën. Hapim lëkurën dhe pastrojmë pjesën e brendshme me kartopecetë që të mos ketë lëngje. E lyejmë pulën me vaj luledielli sepse vaji I lulediellit e djeg. E vendosim në furrë me kapak në 210 gradë dhe më pas e ulim temperaturën. Me lëngun që lëshon e leyjmë herë pas here. Nga fundi i pjekjes I largojmë kapakun që gjeli të marrë ngjyrën e kuqërremtë.
Përgatisim përsheshin. Vendosim në një tigan të madh, gjalpin dhe qepët e njoma dhe I kaurdisim. Sapo të ulet vëllimi I qepeve, hedhim kripën. Bukën e misrit e bëjmë copëza-copëza dhe e kalojmë pak në tigan. Më pas shtojmë lëngun e mishit që ka mbetur në tavë. Shtojmë qepët e njoma dhe nenxhik, e trazojmë mirë duke e lënë më pak lëng dhe yndyrë.