PASTIÇE ME MISH TË GRIRË DHE PERIME
500 gr makarona
3-4 lgj djathë të grirë
Për salcën:
700 gr mish i grirë
4 lgj vaj ulliri
2 feta proshutë
1 qepë
3 thelpinj hudhër
2 karrota
1 lgj salcë domate
1 lgj verë e kuqe
½ filxhan çaji ujë
1 gjethe dafine
1 shkop kanelle
Kripë, piper
Për beshamelin:
250 ml qumësht
6 lgj niseshte (125 gr)
2 lgj gjalpë
2 vezë
Djathë i grirë
Arrë moskat
Kripë, piper
Pwrgatitja:
Vendosim vajin e ullirit në një tigan të madh dhe kaurdisim mishin e grirë derisa të pijë të gjitha lëngjet. Sa më shumë të kaurdiset mishi i grirë aq më e mirë do të dalë salca. Pasi mishi të jetë kokrrizuar shtojmë hudhrën, qepën e grirë imët dhe karrotat. Vazhdojmë kaurdisjen për 2-3 minuta dhe më pas e shuajmë me pak verë të kuqe. Sapo të avullojë alkooli shtojmë pelten e domates dhe pak ujë të nxehtë dhe e lemë të ziejë për rreth 30 minuta. Në fund shtojmë shkopin e kanellës, kripën, piperin dhe 1 gjethe dafine.
Ndërkohë paralelisht kemi vendosur makaronat të ziejnë në ujë të vluar me kripë dhe pak vaj ulliri. Makaronat mirë është që të jenë makarona tub dhe i lemë të zijenë 2 minuta më pak se përcaktimi në paketim.
Përgatisim dhe beshamelin. Përziejmë niseshten me qumështin e ftohtë, më pas e vendosim në nxehtësi, shtojmë arrë moskat, gjalpë, kripë, piper. E lemë të marrë valë dhe në fund hedhim vezët dhe djathin e grirë në rende.
Përziejmë makaronat me salcën me mish të grirë (shkopin e kanellës dhe gjethen e dafinës e kemi larguar) dhe me pak salcë beshamel. I trazojmë mirë dhe i zhvendosim në një tavë pjekjeje. Shtojmë sipër pjesën tjetër të beshamelit dhe e spërkasim të gjithë sipërfaqen me djathë kaçkavall të grirë. E vendosim pastiçen në furrë të parangrohur në temperaturën 180-200 gradë Celsius për 30 minuta në zgarën e mesit me ajër.