Gjellë me lakër dhe sallam crudo
Përbërësit:
- 1 lakër të bardhë
- 300 gr sallam crudo Hungarez
- 4 ls gjalpë
- 2 qepë
- ½ tufë majdanoz
- 1 gjethe dafine
- 3 gota ujë të nxehtë
- 2 lgj salcë domate
- Pak sheqer
- Piper i zi, piper i kuq
- Kripë, rigon
Përgatitja:
Fillimisht pastrojmë lakrën nga gjethet dhe kërcelli. E presim lakrën në copa të vogla dhe e vendosim në një tenxhere me ujë.
Kaurdisim me gjysmën e sasisë së gjalpit qepët e grira shumë imët. Pasi qepa ka marrë ngjyrë shtojmë pak ujë dhe vazhdojmë kaurdisjen derisa qepa të zbutet. Shtojmë më pas lakrën, e trazojmë dhe sapo të bie volumi shtojmë salcën e domates dhe rregullojmë shijen me kripë, piper të zi, piper të kuq dhe rigon. Ulim temperaturën e sobës dhe e lëmë lakrën të ziejë avash avash.
Ndërkohë përvëlojmë në ujë të ngrohtë sallamin të prerë në feta dhe më pas e skuqim me pak gjalpë. Në momentin që lakra është gatuar plotësisht e servirim së bashku me copëzat e sallamit. Në fund bëjmë një spërkatje të lehtë me gjalpë të shkrirë dhe majdanoz të grirë imët.