Gjellë pranverore me speca dhe oriz
Përbërësit:
- 4-5 speca jeshilë ose shumëngjyrësh
- 1 qepë mesatare
- 2 thelpinj hudhër
- 2 domate të pjekura
- 1 filxhan çaji oriz
- 3 filxhanë çaji ujë ose lëng perimesh
- 1 lugë gjelle vaj ulliri
- Kripë dhe piper i zi sipas shijes
- Pak rigon ose trumzë (opsionale)
- Majdanoz ose kopër e freskët
Përgatitja:
Në një tenxhere ose tigan të thellë, ngrohim vajin në zjarr mesatar. Shtojmë qepën dhe e kaurdisim derisa të zbutet dhe të marrë një ngjyrë të artë të lehtë (rreth 4–5 minuta). Shtojmë hudhrën dhe e përziejmë për 1 minutë sa të lëshojë aromën. Shtojmë më pas specat e prerë në shirita dhe i kaurdisim për 7–8 minuta, derisa të zbuten pak dhe të fillojnë të marrin ngjyrë. Shtojmë domatet e grira dhe i lëmë të ziejnë derisa të avullojë uji i tepërt dhe të krijohet një salcë e trashë. Më pas hedhim orizin dhe e përziejme mirë që të përthithë shijet për 1–2 minuta. Shtojmë ujin ose lëngun e perimeve, rregullojmë shijen me kripë e erëza. Mbulojmë tenxheren dhe e lëmë gjellën të gatuhet në zjarr të ulët për rreth 15–20 minuta. E heqim nga zjarri dhe e lëmë të pushojë për disa minuta para se ta servirim spërkatur me pak majdanoz ose kopër të freskët.
Komente
