Gjylnar, ëmbëlsirë dibrane
Përbërësit:
- 4 kokrra vezë
- 250 gr gjalpë
- 300 ml qumësht
- 100 gr sheqer
- 300 gr miell
- 1 lugë çaji maja për ëmbëlsira
- Pak vanilje sipas dëshirës
Për sherbetin:
- 150 ml ujë
- 200 gr sheqer
- Pak lëng limoni
Përgatitja:
Ziejmë qumështin me gjalpin dhe sheqerin. Pasi kanë marrë valë, hedhim ngadalë miellin e situr duke e përzier mirë. Pasi masa të fillojë të shkëputet nga ena e heqim dhe e lëmë të ftohet. Më pas me ndihmën e një rrahësi bashkojmë vezët me brumin. Nëse do e përziejmë me dorë, vezët i hedhim një nga një. Masën e krijuar e ndajmë në pjesë të vogla dhe me pas i japim formën e dëshiruar. I shtrojmë në një tavë me letër kuzhine dhe i pjekim në temperaturën 180°C për 30 minuta. Ndërkohë përgatisim sherbetin. Hedhim ujë në një enë dhe e çojmë në zjarr mesatar, me pas shtojmë sheqerin. Pasi sherbeti të fillojë të marrë valë hedhim lëngun e limonit dhe e lemë për 3-4 minuta në zjarr. Pasi të jenë pjekur ëmbëlsirat, e nxjerrim tavën dhe e lëmë të ftohet për 5 minuta, më pas i hedhim sherbetin dhe tavën e mbulojmë me një letër alumini. Pas disa orësh ëmbëlsirat janë gati dhe mund t’i shërbejmë.