Gurabije me sherbet
Përbërësit:
- 1 filxhan çaji vaj ulliri
- 1/2 filxhan çaji lëng portokalli
- 1 lugë gjelle lëkurë portokalli
- 1/4 filxhan çaji sheqer
- 1/2 lugë çaji kanellë
- 1/4 lugë çaji karafil pluhur
- 1 lugë çaji pluhur pjekës
- 1 lugë çaji sodë buke
- 3 filxhanë çaji miell
Sherbeti aromatik:
- 2 gota sheqer
- 1 e 1/2 gotë ujë
- 1 shkop kanelle
- 3 gozhdë karafili
- 1/2 limon, lëngu
- 100 gr mjaltë
Përgatitja:
Në një tas të madh përziejmë vajin me lëngun dhe lëkurën e portokallit si dhe sheqerin. Shtojmë erëzat: kanellën dhe karafilin. Shkrijmë në këtë masë sodën dhe pluhurin pjekës. Shtojmë gradualisht miellin dhe e përziejmë me dorë derisa të formohet një brumë i butë, jo ngjitës. Marrim copa të vogla dhe i japim formë në trekëndësha ose ovale. Sipas dëshirës bëjmë dekore me pirun ose thikë. I vendosim gurabijet në furrë në 170°C për 25–30 minuta derisa të marrin ngjyrë të artë. Ndërkohë përgatisim sherbetin, ziejmë sheqerin, ujin, kanellën, karafilin dhe lëngun e limonit për 5-6 minuta. E heqim nga zjarri dhe shtojmë mjaltin. E përziejmë mirë dhe e lëmë të ftohet plotësisht. Pasi të jenë ftohur gurabijet, zhytim çdo copë në shurupin e ftohur për 10-15 sekonda. I vendosim në pjatancë dhe i spërkatim me arra të grira ose pak kanellë.
Komente
