Eksperti i bujqësisë Ilir Pilku, i ftuar në studion e Rreze Dielli për krizën botërore me ullinjtë u ndal dhe në situatën aktuale në Shqipëri. Sa besim ka konsumatori ynë te tregu shqiptar? A i kemi fabrikat në një kualitet cilësor për procesin e përpunimit?
“Ne në vendin tonë fabrika apo njësi përpunimi të ullirit kemi afërsisht 400-450, por jo të gjitha janë të regjistruara, pasi ka edhe biznese të cilët janë sezonale dhe punojnë vetëm pak muaj të vitit. Nga këto, as 25 % nuk e kalojnë çertifikatën e standartit të prodhimit të një vaji cilësor, pasi i pari është ambjenti i përpunimit i cili duhet të plotësojë një sërë kriteresh dhe pjesa më e rëndësishme është ruajtja e vajit të ullirit” thekson Pilku.
Po cilat janë disa nga hilet dhe modifikimet e vajit të ullirit nga fermerët?
“Nuk mund ta mohoj që ka modifikime, si përzierja e vajrave të ullirit të vjetër, kjo nuk është aq e dëmshme, por mund të ketë abuzime dhe të përzirjes së vajit të ullirit me vajin e kikirikut. Në botë falcifikimet e vajit të ullirit janë shumë të imta. Problemi ynë është se ne nuk kemi institucionet e caktuara të kontrollit si dhe laboratorët specifik të testimit” shprehet eskperti.
Lajmi kryesor:
‘Vaji i ullirit do jetë luks’ Eksperti paralajmëron në ‘Rreze Dielli’: Do të rritet çmimi! Thatësira uli prodhimin
MC/ReportTv.al