Ado Campeol, i quajtur "babai" i ëmbëlsirës tiramisu me famë botërore, ndërroi jetë gjatë fundjavës së kaluar në moshën 93 vjeçare. Campeol ishte pronari i restorantit Le Beccherie në qytetin e Treviso-s, i cili fillimisht filloi të ofronte përzierjen e biskotave të njomura me kafe dhe mascarpone në vitet 1970.
Ëmbëlsira, e cila u shfaq për herë të parë për shkak të një gabimi të gruas së tij në Campeol, Alba dhe shefit të tij të kuzhinës në atë kohë, sipas raporteve të mediave lokale, u hodh shpejt dhe sot konsiderohet një element kryesor i kuzhinës italiane të dashur nga ata që kanë një ‘dobësi’ për të ëmblat në mbarë botën.
Fjala tiramisù, që do të thotë "më ngri lart", vjen nga dialekti i Trevisos tireme su .
Ndonëse Campeol njihet si “babai i tiramisusë”, në fakt ishte gruaja e tij, Alba, ajo që shpiku recetën.
Djali i tyre Carlo, pronari aktual i restorantit Le Beccherie, tha se kjo ndodhi krejtësisht rastësisht kur nëna e tij po e ushqente me gji.
“Ajo ishte kthyer në mascarpone të përzier me sheqer dhe biskota të njomura në kafe për të mbajtur energjinë e saj, e cila është tradicionale në Treviso.Më pas, me shefin e saj, ajo i ktheu ato elemente në një puding."
Ëmbëlsira u shfaq për herë të parë në menunë e restorantit në vitin 1972.
Tiramisu klasik bëhet duke shtruar biskota të njomura me ekspres me mascarpone dhe sipër me kakao pluhur.
Sot ëmbëlsira vjen në një mori varietetesh, duke filluar nga frutat deri tek gjalpi i kikirikut.