Foto ilustruese

Ju bëjnë të ndiheni të stresuar dhe të lodhur, 5 llojet e ushqimeve që duhet t'i shmangni

10 Gusht 2022, 17:17| Përditesimi: 10 Gusht 2022, 17:22

  • Share

Shpeshherë ne  mendojmë për ushqimin që konsumojmë se si do të ndikojë ai në trupin tonë, por rrallë mendojmë për ndikimin e tij në trurin tonë, humorin dhe nivelet e energjisë.Të kuptuarit se cilat ushqime kontribuojnë në inflamacionin kronik të zorrëve dhe trurit është një hap i fuqishëm në menaxhimin e niveleve të humorit dhe energjisë.  Sipas ekspertëve, këshillohet të shmangim këto pesë lloje ushqimesh që mund t’ju bëjnë të lodhur dhe të stresuar:

1. Ushqimet e përpunuara

Konsumimi i ushqimeve të përpunuara jo të shëndetshme. Këto ushqime e 'mbysin trurin' me shumë glukozë që që mund të shkaktojë inflamacion në tru dhe në fund mund të rezultojë në depresion dhe lodhje.

2. Vajrat e farave industriale

Industrializimi i industrisë ushqimore ka çuar në zhvillimin e vajrave të lira. Këto përfshijnë vajrat e misrit, lulediellit të sojës dhe palmës. Nëpërmjet përpunimit, këto vajra bëhen jashtëzakonisht të larta në acide yndyrore inflamatore omega-6 dhe pa omega-3 anti-inflamatore, e cila përmirëson shëndetin e trurit. Studimet kanë treguar se njerëzit që konsumojnë ushqime të pasura me acide yndyrore omega-6 janë në rrezik më të lartë të depresionit në krahasim me ata që konsumojnë ushqime të larta me omega-3.

3. Sheqerna të shtuar dhe të rafinuar

Ndërsa mund të prisni që sheqeri të jetë i zakonshëm në ëmbëlsirat e ëmbëlsirave ose drithërat në kuti, ai mund të gjendet gjithashtu në ushqime befasuese si ketchup, salcë sallate dhe artikuj të shijshëm si patatet e skuqura. Sheqernat e shtuara dhe të rafinuara përkeqësojnë inflamacionin dhe e mbingarkojnë trupin me më shumë sheqer sesa ka nevojë, gjë që mund të krijojë ankth të shtuar dhe nivele të paqëndrueshme të humorit.

4. Ushqimet e skuqura

Një studim i vitit 2016 vërejti 715 punëtorë të një fabrike dhe mati nivelet e tyre të depresionit, elasticitetit dhe konsumit të ushqimit të skuqur. Sigurisht, studiuesit zbuluan se njerëzit që konsumonin më shumë ushqime të skuqura kishin më shumë gjasa të zhvillonin depresion gjatë jetës së tyre.

Ushqimet e skuqura janë të mundshme vrasëse të humorit, sepse ato zakonisht skuqen në yndyrna të pashëndetshme. Vitet e fundit, biseda rreth yndyrës në dietë ka ndryshuar. Tani nutricionistët bëjnë dallimin midis “yndrave të këqija” (d.m.th., margarinë, vajra të hidrogjenizuara), të cilat dihet se shkaktojnë sëmundje kardiovaskulare dhe probleme të tjera, dhe “yndyrna të mira” (d.m.th., avokado, vaj ulliri).

5. Ëmbëlsues artificialë

Zëvendësuesit e sheqerit janë gjithnjë e më të zakonshëm në ushqimet që pretendojnë se janë “të shëndetshme” duke ju ndihmuar të ulni kaloritë.

Kjo është alarmante, sepse shkenca implikon se shumë ëmbëlsues artificialë mund të kontribuojnë në depresion. Një studim tregoi se njerëzit që konsumojnë ëmbëlsues artificialë, kryesisht nëpërmjet pijeve dietike, janë më të stresuar dhe në depresion se ata që nuk i konsumojnë.

Akoma më keq, disa studime kanë treguar se ëmbëlsuesit artificialë mund të jenë toksikë për trurin , duke ndryshuar përqendrimet e neurotransmetuesve që rregullojnë humorin.

Për të zvogëluar sasinë e ëmbëltuesve artificialë, vendosni ëmbëlsues natyralë si mjaltë ose nektar agave në pijet tuaja.

S.C/ReportTv.al
Komento
  • Sondazhi i ditës:

    Vrasja e 14 vjeçarit, çfarë duhet të bëjë Shqipëria me TikTok e Snap Chat?