Kek me gështenja
Përbërësit:
- 500 gr gështenja
- 200 gr miell
- 4 kokrra vezë
- 200 gr sheqer kaf
- 1 lç pluhur pjekës
- 350 gr gjalpë
- 100 gr çokollatë
- 50 gr kakao
Përgatitja:
Fillimisht vendosim gështenjat të ziejnë në ujë të bollshëm më kripë të trashë për 40 minuta. Heqim lëkurën dhe i lëmë të ftohen. Më pas largojmë disa gështenja për dekorin e ëmbëlsirës dhe pjesën tjetër e bluajmë derisa të bëhen miell.
Ndajmë të verdhat e vezëve nga të bardhat. Rrahim të verdhat me sheqerin kaf, shtojmë miellin e grurit dhe miellin e përftuar nga bluarja e gështenjave. I rrahim me mikser elektrik duke shtuar dhe çokollatën të shkrirë me gjalpë. Më pas rrahim të bardhat e vezëve në marengë. Shtojmë marengën tek përbërësit e tjetrë. Bëjmë një përzierje të lehtë me spatul kuzhine dhe e vendoim masën e brumit në një tavë keku ku kemi shtruar letër pjekje. E vendosim kekun të piqet në furrë të parangrohur në temperaturën180 gradë Celsius për 30 minuta. Pasi të ftohet e pudrosim me kakao pluhur dhe e dekorojmë me gështenja.