Kafe zvogëlon rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2 me rreth 30%. Kjo thuhet në një dokument të ri të rishikimit i cili ekzaminoi 30 studime shkencore mbi një popullsi prej 1.2 milion njerëzish. Rreziku i zhvillimit të diabetit të tipit 2 do të ulte me 7% në rastin e kafesë me nivel të lartë kafeine dhe me 6% në rastin e kafesë me nivel të ulët për çdo filxhan në ditë.
Nutrition Reviews, ka shqyrtuar mekanizmat biokimike të pijeve në veçanti, në sajë të vetive antioksiduese, futja afatgjatë e pijeve me kafeinë zvogëlojë stresin oksidativ në konsumin e përditshëm, si dhe ka efekt në funksionet kardiovaskulare, metabolike, renale, si edhe në diabetit të tipit 2.
Hulumtime kanë treguar gjithashtu se konsumi i rregullt i kafesë mund të zvogëlojë nivelet inflamacion kronik, i cili ka qenë i lidhur me çrregullime kardiovaskulare dhe metabolike, siç është diabeti i tipit 2.
Në vitin 2016, Organizata Botërore e Shëndetësisë hoqi kafenë nga lista e kancerogjenëve të mundshëm njerëzorë dhe shtete të shumta kërkimore shkencore që konsumimi i moderuar, është mbrojtës kundër një sërë sëmundjesh si kanceri i mëlçisë si dhe në ndikon në reduktimin e rrezikut për zhvillimin e sëmundjes Alzheimer deri në 27%.