Programacion

E Shtunë
12
Qershor
E Diel
13
Qershor
E Hënë
14
Qershor
E Martë
15
Qershor
E Mërkurë
16
Qershor
E Enjte
17
Qershor
E Premte
18
Qershor
E Shtunë
19
Qershor
E Diel
20
Qershor
E Hënë
21
Qershor
E Martë
22
Qershor
E Mërkurë
23
Qershor
E Enjte
24
Qershor
E Premte
25
Qershor
Ekonomi

Kredia e keqe zbret në 7.8%, niveli më i ulët historik! Edhe pa masa lehtësuese qytetarët e bizneset vijojnë të paguajnë këstet

10 Qershor, 13:21| Përditesimi: 10 Qershor, 15:15

Kreditë me probleme në vend vijojnë të ulen, duke ecur kundër parashikimeve të bëra nga Banka e Shqipërisë, e cila priste rritje të tyre si pasojë e pandemisë COVID-19.

Në prill të këtij viti kredia e keqe zbriti në nivelin më të ulët historik që prej vitit 2014. Banka qendrore raporton se niveli i tyre ishte 7.88% në fund të prillit nga 8.21% që ishte në të njëjtin muaj të vitit që shkoi.

Ndërkohë rënia  me 3.5% krahasuar me të dhënat për vitin 2019 kur nuk flitej për pandemi. Në prill të 2019 niveli i kredive me probleme ishte 11.38%. Aktualisht huaja e keqe vlerësohet të jetë mbi 48.4 miliardë lekë, ndërsa totali i kredisë deri në fund të prillit arriti në 615,3 miliardë lekë.

Që në nisje të pandemisë, ku banka u detyrua të shtyj këstet e kredive për bizneset e qytetarët në vështirësi, shqetësimi kryesor ishte se do të rriten kreditë me probleme për shkak të rënies së fuqisë paguese nga klientët bankar. Por realisht në vitin që shkoi kreditë e këqija u rritën me vetëm 1.5 miliardë lekë dhe rritja më e lartë u konstatua në muajin shtator 2020 me 8.3%.

Prilli është muaji i parë pa masat lehtësuese në fuqi të Bankës së Shqipërisë, pasi mundësia për riskedulimin e kësteve të kredisë për ata klientë që kishin vështirësi financiare përfundoi në muajin mars. Por ulja e kredive me probleme edhe në prill pa masat lehtësuese tregon se klientët nuk kanë vështirësi për të paguar këstet e tyre, përpos pandemisë COVID-19 që vijon, dhe pasiguritë për të ardhmen janë prezente.

J.SH.//ReportTv.al
Komento
  • Sondazhi i ditës:

    Jeni pro apo kundër një rikthimi të Sali Berishës në krye të PD?