Kuçovë/ 73-vjeçari që ruan traditën e zierjes së rakisë në kazan bakri! Tregon sekretet

4 Nëntor 2023, 16:11| Përditesimi: 4 Nëntor 2023, 16:27

  • Share

KUÇOVE - Ish-agronom, sot në pension, Myftar Oboni nga fshati Tapi i njësisë vendore Perondi në Kuçovë u shërben vreshtave të familjes dhe prodhon raki rrushi në mënyrë tradicionale.

Është jo vetëm mënyrë jetese, por dhe pasion që e ka trashëguar nga të parët. Na mirëpret në punishten e vogël, ku aktualisht zien rakinë në kazanin e bakrit.

“Pas ‘90 të gjithë shokët morën rrugën e kurbetit unë vendosa të rrija me prindërit dhe fillimisht morëm tokën. Këtë sipërfaqe fillimisht e bëra sera e më pas vreshta me rrush. Traditën e rakisë e kam nga gyshi. Këtë kazan që shihni e ka patur gjyshi im dhe ne bënim raki më parë sa për vete.

Fillimisht rrushin e kam tregtuar por tashmë bëj raki dhe verë. Zierjen e bëjmë me dru sepse e kontrollojmë flakën dhe ia bëjmë më mirë yzmetin dhe zierja bëhet në mënyrë graduale.

Rakia në mënyre tradicionale është më e mirë sepse kazani i bakrit i veshur me kallaj nga brenda ka veti ta zjejë më mirë se enët e metalta apo inoks Tani është procesi i fermentimit të rrushit dhe zierja e rakisë. Ne mbajmë zierjen e vjeter me dru, e jep me te mire rakine” tregon Myftar Oboni

Myftari tregon se si kryhet procesi që nga vjelja e rrushit, fermentimi dhe zierja në zjarr të ngadaltë për afro tre orë. Nga një kazan arrin të marrë afro 50 litra raki.

“Këtu kjo enë me mushtin e rrushit (rrush fermentuar) fillon zjerja kapaku ka një tub nëpër të cilin kalojnë avujt. Ky tub vendosur brenda kazanin me ujë i cili mbahet i ftohtë nga uji i rrjedhshëm. Uji i cili ne e kemi lidhur me pusin. Gjatë ftohjes kondesohen avujt në tubin e quajtur llulla dhe  pikë-pikë mblidhet në enën e pastër. Më pas e filtrojmë dhe mirë është të mbahet në enë qelqi.  Kjo raki e cila është e sapo prodhuar duhet 40 ditë të mbahet në enë qelqi pastaj të konsumohet” thotë Myftar Oboni.

Rakinë e prodhuar në mënyrë tradicionale e shet përmes të njohurve.

“Ne kemi disa variete të rrushit, por ky muskati e bën rakinë me aromë dhe pihet e shoqeruar me fruta e ëmbëlsira. Une e pi një gotë në mëgjes esell pasi të bën mirë, dezinfektim i trupit” tregon ai.

Ne kemi aritur të gjejmë treg jo vetëm në vend por edhe të huajt e pëlqejnë  pasi mënyra sesi prodhojmë i jep një shije në të mirë.

73-vjecari kërkon ta trashëgojë zanatin tek nipi. 

“Sa të jem vet shëndosh do ta bëj unë e më pas le ta vijojnë nipi”

Myftari Oboni ka 16 dynym vreshta dhe prodhim rreth 300 kuintal raki në vit.

S.G//ReportTv.al
Komento

Komente

  • Gjeka: 04/11/2023 19:37

    Dhe une se besoj duhen gjasht kilogram rrush,per nje kilogram raki ater sa I bie te ket prolluar rrush ,Aty thuhet se nga nje kazan merr 50 kilogram raki sa zen kazani?????

    Përgjigju
  • edmond (koder rreshen): 04/11/2023 19:17

    300 kuintal Raki !!! Rrushi (Nena) e Rakis peshohet me kuintal,kurse Rakia qe esht e lengeshme e ka masen me litra ! Po nejse le ta marrim per te mireqen "300 kuintalshin" qe i thon 30 ton raki,ne 1.6 hektar !!!!!!!!!!! Sa her i zien belsit e Rrushit,Zoteria per te ber raki ? Shuma me duket astronomike,edhe Selita qe shet uj te pijshem do ta kishte zili,dhe konkurent te fort !

    Përgjigju
  • Sondazhi i ditës:

    Vrasja e 14 vjeçarit, çfarë duhet të bëjë Shqipëria me TikTok e Snap Chat?