Sociale

Flija nuk mungon as në tryezën e Bajramit, Kukësi kërkon markimin si 'Specialitet i Garantuar'! Amvisa: Bereqeti i shtëpisë

6 Qershor, 15:43| Përditesimi: 6 Qershor, 16:18

  • Share

Në Kukës është krenari në çdo tryezë, në çdo festë e gëzim familjar. Pa fli nuk ka dasmë, ndaj nenat e trashëgojnë tek bijat, duke ruajtur traditën. Natasha Sinani sot 74 vjeçe tregon se prej 57 vitesh e gatuan flinë ne gëzime familjare.

Gatimi nuk është i thjeshtë dhe ka sekret e veta, por Natasha ndan me ne disa prej tyre. Për mbushjen e një tepsie të madhe duhen të paktën 3 ose 4 orë, me petët që piqen një e nga një me saç, që nxehet me zjarrin e druve.

“Miellin e situr, merrnim ujin, e bënim qullin me kripë. Merrnim vezën, gjalpin. Një shtresë me brumë, e pjek, e lyen me gjalpë dhe sërish e nxjerr brumin, e lyen, e pjek, e lyen, e pjek sërish. Proces që vazhdon”, tha Sinani.

Natasha sot e ka të pamundur ta gatuaj e vetme dhe brezat e rinj po e trashëgojnë traditën, njëlloj si më parë, të pjekur në saçin e druve.

“Vjehrra më ka mësuar, tani nusja e bën. Megjithëse nusja di edhe vetë se e ka traditë edhe ajo.

Për festën e Bajramit, për festa të tjera, për një ditëlindje, për çfarëdo e përdorim, është traditë”, vijoi Sinani.

Flija për kuksianët nuk është thjesht ushqim por shume me tepër.

“Flija është bereqeti i shtëpisë. Kush nxjerr fli përpara, është zonjë. Domethënë, ka shtëpia bereqet dhe është zonjë shtëpie. Ajo shtëpi është e mbarë”, thekson ajo.

Natashën ne e takuam gjatë një aktiviteti qe synon promovimin e trashëgimisë dhe mbi te gjitha regjistrimin e flisë si markë “Specialitet Tradicional i Garantuar”.

Pesë gra përgatitën flinë, e cila u shijua nga të pranishmit në një degustim, si hap i parë drejt certifikimit të saj zyrtar.

SI.E./ReportTv.al
Komento

Komente

  • Sondazhi i ditës:

    Botërori 2026, si e parashikoni përballjen Shqipëri-Serbi?