Kulaç me kos dhe djathë
Përbërësit:
- 500 gr miell
- 200 ml qumësht
- 100 ml vaj ulliri ose gjalpë
- 2 vezë
- 1 lugë çaji kripë
- 1 lugë gjelle pluhur pjekës
- 200 gr djathë i bardhë i thërrmuar
- Pak kos (opsionale për brumë më të butë)
Përgatitja:
Në një enë të madhe përziejmë miellin me kripën dhe pluhurin pjekës. Shtojmë vezët, vajin dhe qumështin, duke e përzier me lugë ose me dorë. Kur brumi të fillojë të lidhet, shtojmë djathin e thërrmuar dhe vazhdojmë ta punojmë derisa të jetë homogjen. Lyejmë një tavë me pak vaj ose shtrojmë letër pjekjeje. Hedhim brumin në tavë dhe e rrafshojmë pak. Mund ta lyejmë sipër me pak vezë të rrahur për një pamje më të artë. E pjekim në furrë të parangrohur në 180°C për rreth 30-35 minuta, derisa të marrë një ngjyrë të artë.