Leqenik i Tropojës në furrë
Përbërësit:
- 3 gota miell misri të imët
- 1 gotë kos ose hirrë
- 1 gotë qumësht
- 1 gotë ujë të vakët
- 3 vezë
- 100 gr gjalpë (ose vaj ulliri + gjalpë)
- 200 gr djathë i bardhë i thërrmuar
- Një majë luge sodë buke
- Pak kripë
Përgatitja:
Në një tas të madh, përziejmë miellin e misrit me kripën dhe sodën. Shtojmë vezët, kosin, qumështin dhe ujin e vakët. I përziejmë mirë derisa të bëhet një masë si brumë i hollë, më e trashë se për petulla, por më e hollë se për bukë. Vendosim gjalpin në tavë dhe tavën e vendosim në furrë për pak minuta që të shkrijë gjalpi dhe tava të nxehet mirë. Më pas hedhim brumin direkt mbi gjalpë dhe shtojmë sipër djathin e thërrmuar. E vendosim në furrë në 200°C për rreth 30–35 minuta, derisa të marrë ngjyrë të artë dhe të krijojë kore krokante.
Këshilla nga Albana: Disa gra të vjetra i shtojnë edhe pak trahana të thatë për aromë. Mund ta hash me kos të ftohtë ose me tamël (qumësht të zier) sipër, siç e hanin barinjtë.
Komente
