Musaka me patëllxhan dhe mish
Përbërësit:
1.2 kg patëllxhanë
3 qepë mesatare
500 gr mish të grirëre
4 kokrra domate mesatare
5 thelpinj hudhër
kripë, piper të zi dhe majdanoz
pak vaj ulliri
Beshameli
50 gr gjalp
2 lugë gjelle miell
400 ml qumësht
1 të verdhë veze
kripë, piper dhe arrëmoskat
1 lugë gjelle parmixhan
Përgatitja:
Fillimisht pastrojmë patëllxhanët nga bishti dhe pasi të jenë larë mirë I presim në feta rrumbullake.I spërkasim me pak kripë dhe I lëmëtë pushojnë për të nxjerrë hidhërimin dhe lëngun e tyre. I thajmë më pas me letër kuzhine, I pudrosim me pak miell dhe i kalojmë në skuqje të lehtë ose në zgarë pa miell. Në një tigan me vaj skuqim qepën të grirë hollë, më pas shtojmë mishin e grirë dhe vazhdojmë kaurdisjen derisa mishi dhe qepa të marrin pak ngjyrë. Më pas shtojmë domatet të prera në kubikë( pa lëkurë), kripën, piperin e zi, majdanozin, hudhrat e grira dhe 150 ml ujë e lëmë mishin të ziejë bashkë me përbërësit e tjerë për 10 minuta.
Lyejmë tavën me pak vaj dhe shtrojmë një shtresë me fetat e patëllxhanëve të vendosura si tjegulla njëra pas tjetrës. Pasi të mbulohet e gjtihë sipërfaqja e tavës shtrojmë me kimë dhe përsëri një shtresë me patëllxhanë. Në fund mbulojmë sipërfaqen me një shtresë të hollë me beshamel duke e spërkatur me pak djath. Vendosim tavën në furrë në temperaturën 200 gradë Celsius për 25-30 minuta.