Musaka me patëllxhanë
Përbërësit:
1.2 kg patëllxhanë
3 qepë mesatare
500 gr mish të grirë
4 domate mesatare
5 thelpi hudhër
kripë, piper të zi, majdanoz, dafinë
pak vaj ulliri
Beshamel
50 gr gjalp
2 lugë gjelle miell
400 ml qumësht
1 të verdhë veze
kripë dhe arrëmoskat
1 lugë gjelle parmixhano
Përgatitja:
Pastrojmë patëllxhanët I presim ato në feta dhe sipas preferencës tuaj I pjekim në zgarë apo në furrë ose I skuqim duke I pudrosur me pak miell. Ndërkohë në një tigan të thellë ngrohim pak vaj dhe kaurdisim qepët, mishin e grirë I përziejmë sa mishi të ndërroj ngjyrë dhe shtjomë domaten në kubikë, hudhrat e copëtuara, kripë, piper të zi, dafinë, majdanoz, Shtojmë 1/2 gotë ujë dhe e lëmë të ziejë pak. Përgatisim beshamelin shkrijmë gjalpin e kaurdisim me miell për 5 minuta. E shuajmë me qumësht dhe sat ë marrë valë e largojmë duke I dhënë shijen me kripë, arrëmoskat dhe 1 të verdhë veze. Lyejmë tavën me pak beshamel dhe shtrojmë një bazë me fetat e patëllxhanit mbi këtë shtresë shtrojmë një shtresë me kimë dhe mbi kimë vendosim përsëri një shtresë me patëllxhanë dhe në fund shtrojmë një shtresë me beshamel. Pasi e nivelojmë mirë shtresën me beshamel e psërkatim me pak djath parmixhano. Vendosim tavën në furrën e parangrohur në temperaturë 200 gradë Celsius për 25-30 minuta.