Lifestyle

Njohuritë që marrin foshnjat teksa janë ende në barku e nënës dhe mënyrat për t'i 'ndihmuar' ata

17 Shtator, 20:45| Përditesimi: 17 Shtator, 20:53

Njohuritë rreth të mësuarit të foshnjave para lindjes nuk janë shumë të përhapura, por disa studime të kryera kohët e fundit kanë konfirmuar se kjo ndodh dhe është e mundur. Edhe pse ne nuk kemi kujtesë për disa faza të hershme të ekzistencës sonë, e vërteta është se mësimi që marrim në barkun e nënës krijon tek ne ndjesi të caktuara që na shoqërojnë gjatë gjithë jetës.

Duke marrë parasysh sa i rëndësishëm mund të jetë ky mësim dhe kushtëzimin që mund të shkaktojë, ja mënyrat se si prindërit ta realizojnë atë.

Çfarë mund të mësojë një foshnjë në barkun e nënës

Shkencëtarja e mirënjohur dhe e suksesshme, Annie Murphy Paul, pohon se sipas hulumtimeve të fundit, një foshnjë mëson që nga koha kur është në barkun e nënës. Edhe pse mund të jetë e vështirë të besohet, ose edhe nëse nuk është folur deri më tani, këto mësime mund të jenë më të rëndësishmet.

Ata e dinë dhe mësojnë tingullin e zërit të nënës: Zëri i personit që dëgjon fëmija në barkun e nënës, për arsye të dukshme, është ai që ata identifikojnë më shumë dhe ai që u pëlqen më shumë. Është njohje, pra është mësim dhe shoqërim paraprak.

Ata mësojnë për shijet: Ne mund të mendojmë se foshnja nuk mund të marrë shije, por kjo nuk është e vërtetë. E vërteta është se ka shumë shije të ushqimeve që ha gruaja shtatzënë, dhe fetusi zakonisht i 'ha' ato. Kjo është arsyeja pse kur ata lindin dhe ndërsa rriten, duket se kanë një preferencë dhe shije për ato ushqime.

Ata mësojnë një gjuhë: Bazuar në atë që dëgjojnë në barkun e nënës, foshnjat fillojnë të mësojnë 'gjuhën' e njerëzve përreth tyre dhe gjuhën e folur në vendin ku ata jetojnë. Në fakt, sipas një studimi të botuar në 2009, foshnjat qajnë me theks të gjuhës amtare.

Mësojnë nga dhe me nënën: Çdo gjë që është pjesë e mjedisit të gruas shtatzënë, nga aromat, tingujt, emocionet, apo edhe produktet që ajo përdor, merren në një farë mënyre nga fëmija. Këto të dhëna dhe këto perceptime që fëmija merr përmes nënës së tyre përfshihen si informacion.

Si mund ta mësojmë foshnjën gjatë kësaj faze

Përmes prekjes: Kur e ledhatojmë barkun me dorën tonë ose i kalojmë gjërat me tekstura të ndryshme mbi këtë zonë, foshnja është në gjendje të kapë këto lëvizje. Ky stimul transmetohet derisa të arrijë në tru dhe provokon lëvizje në këtë pjesë të trurit.

Përmes shikimit: Si drita natyrore ashtu edhe ajo artificiale mund të arrijnë tek fëmija përmes mitrës me intensitete të ndryshme. Në fakt, studiuesit kanë zbuluar se fetuset kanë më shumë gjasa të shohin pika në formën e fytyrës së njeriut. Kjo tregon se një foshnjë reagon ndaj botës së jashtme para se të bashkohet me të.

Përmes dëgjimit: Foshnja mund të kapë dhe perceptojë shumë nga gjërat, situatat dhe njerëzit përreth tyre. Tingujt regjistrohen dhe foshnjat i mbajnë ato, edhe pse ndoshta në të ardhmen ata nuk do të jenë në gjendje të mbajnë mend muzikë të caktuar. Rreth javës së 18 të shtatzënisë, foshnja do të jetë në gjendje të dëgjojë tingujt e barkut të nënës dhe rrahjet e zemrës.

Përmes sistemit motorik dhe gjendjes emocionale: Ndërsa ndodhet brenda mitrës, foshnja është në gjendje të perceptojë nëse nëna është në një pozicion të qëndrueshëm apo jo, duke zhvilluar kështu ekuilibrin. Ata kanë një ndjenjë shumë të zhvilluar të hapësirës personale, diçka që rrjedh nga veshi i tyre i brendshëm. Gjithashtu, një fetus mund të perceptojë mesazhe përmes placentës për gjendjen mendore dhe psikologjike të nënës.

 

J.SH./ReportTv.al
Komento
  • Sondazhi i ditës:

    Rishfaqen nostalgjikët e diktatorit, a duhet bërë dekomunistizimi i shoqërisë shqiptare?