Petulla me jeshillëqe
Përbërësit:
- 2 gota miell
- 4-5 qepë të njoma
- 1 gotë kos (i thartuar)
- 3 kokrra vezë
- Dhjozmë, kopër
- Pak piper të zi të bluar
- Pak sodë buke
- Kripë sipas dëshirës
- Vaj për skuqje
Përgatitja:
Në fillim presim qepët e njoma shumë hollë. Qepën e shtypim fort me kripë derisa të firaset. Në një tas porcelani rrahim vezët. Më pas shtojmë kosin dhe vajin e ullirit. Shtojmë qepën, dhjozmë dhe kopër të grirë imët. I rrahim mirë. Në fund hedhim miellin me sodën. Përftojmë një brumë jo shumë të trashë, si brume petullash. E vendosim tasin afër zjarrit të mbuluar me një pecetë. E lëmë brumin që të vijë në enën të mbuluar me pecetë, derisa të dyfishohet volumi i tij. Në një tenxhere hedhim shumë vaj (zjarri duhet të jetë i mesëm). E provojmë që vaji është gati, kur ne kalojmë dorën mbi tenxhere dhe ndiejmë nxehtësi. Hedhim brumin lugë - lugë (një lugë gjelle për çdo petull të lagur në një gotë ujë). Petullat duhet t'i hedhim në tigan larg njëra-tjetrës pasi gjatë skuqjes brumi fryhet. Lugën pasi mbaron së hedhuri petullat e vendosim sërish në gotën me ujë. I kthejmë me kujdes dhe i bëjmë disa vrima që të piqen bukur. Vazhdojmë në këtë mënyrë derisa të kemi mbaruar gjithë brumin.