Përbërësit:
500 gr petë të holla
4 kokrra vezë
200 gr sheqer
200 gr kos të trashë
200 ml vaj ulliri ose vaj luledielli
200 ml lëng portokalli të freskët
1 lugë çaji sodë buke
1 lugë çaji pluhur pjekje
1 lugë çaji ekstrakt vanilje
Lëkura e grirë imët e 2 portokajve
Përgatitja:
Për shurupin:
400 ml ujë
300 gr sheqer
1 shkop kanelle
Lëkura e 1 portokalli
Presim petët në copa të vogla (me dorë ose gërshërë kuzhine) dhe i lëmë të thahen për 1-2 orë, derisa të bëhen pak më të brishta. Ndërkohë përgatisim sherbetin. Në një tenxhere përziejmë ujin me sheqerin, shkopin e kanellës dhe lëkurën e portokallit. E lëmë të ziejë për 5-7 minuta derisa të trashet pak. E heqim dhe e lëmë të ftohet. Nisim me përgatitjen e ëmbëlsirës duke rrahur në një tas të madh vezët me sheqerin derisa të bëhen të shkumëzuara. Shtojmë kosin, vajin, lëngun dhe lëkurën e grirë të portokallit. Bëjmë një përzierje të mirë duke shtuar sodën e bukës dhe pluhurin e pjekjes. Në fund shtojmë petët e thata dhe i përziejmë butësisht derisa të përthithen mirë. Vendosim masën në një tavë të lyer me pak vaj dhe e pjekim në furrë të parangrohur në 180°C për 40-45 minuta, derisa sipërfaqja të marrë një ngjyrë të artë.
Sapo ëmbëlsira të dalë nga furra, i hedhim shurupin e ftohtë duke e shpërndarë gradualisht. E lëmë të pushojë për 2-3 orë që të përthithë plotësisht shurupin.