Tavë me qofte me nerden
Përbërësit:
- 300 gr mish i grirë viçi
- 1 qepë e grirë në rende
- 15 gr oriz
- 1 kokërr vezë
- 30 gr miell gruri
- 10 gr miell misri
- 10 gr sheqer
- Pak nerden kumbulle
- Salcë domatesh
- Vaj lule dielli
- Nenexhik
- Kripë, piper i zi
Përgatitja:
Në një tas vendosim mishin e grirë, pak kripë, qepën e grirë në rende, nenexhikun, orizin, një lugë miell dhe një vezë. I përziejmë mirë, e punojmë për disa minuta, e mbulojmë dhe e lëmë 30 minuta të qetësohet në mënyrë që të lidhet mishi me përbërësit e tjerë dhe të marrë aromën e duhur.
Pasi janë qetësuar marrim një tigan, hedhim vaj rreth 1 filxhan kafeje dhe bëjmë qoftet, të cilat nuk i pudrosim me miell, por i skuqim direkt. Pasi të fillojnë skuqjen ulim pak flakën në mënyrë që të ziejnë nga brenda dhe të skuqen shumë dhe mos të shpërbëhen. I heqim nga zjarri, marrim tavën e vendosim mbi zjarr me 1 litër ujë, shtojmë piper dhe yndyrën që skuqëm qoftet të kulluar me një kullesë. Vendosim kapakun, e lëmë të nxehet uji pak, më pas shtojmë 1 lugë nerden, pak kripë dhe 1/2 lugë salcë domate. Neutralizojmë shijen me pak sheqer dhe përziejmë miellin e grurit dhe të misrit me pak nga lëngu dhe e hedhim brenda. E mbulojmë derisa të marrë valë e të lidhet lëngu dhe me pas shtojmë qoftet. E lëmë salcën me qofte të gatuhet për rreth 30 minuta derisa salca të lidhet plotësisht.