Qofte me salcë domatesh
Përbërësit:
- 400 gr mish i grirë
- 1 qepë mesatare
- 1 thelpi hudhër
- 1 kokërr vezë
- 60 gr djathë i bardhë i thërrmuar
- 2 lugë gjelle gjalpë
- 2 lugë gjelle vaj luledielli
- 2 lugë gjelle miell gruri
- 80 ml qumësht
- 1 lugë çaji rigon
- 1 lugë gjelle majdanoz
- ½ lugë çaji nenexhik
- ½ lugë çaji uthull rrushi
- 200 ml salcë domatesh
- Kripë, piper
Përgatitja:
Në një tas të madh bashkojmë mishin e grirë, qepën, hudhrën, vezën, djathin e bardhë, miellin dhe qumështin. Shtojmë rigonin, majdanozin, nenexhikun, pak kripë e piper dhe i punojmë derisa masa të lidhet mirë. E mbulojmë me membranë dhe e lëmë 20 minuta në frigorifer. Formojmë toptha të vegjël ose qofte të sheshta, i skuqim lehtë në vaj luledielli me pak gjalpë, derisa të marrin ngjyrë kafe të artë (jo të gatuara plotësisht). Në të njëjtën tigan shtojmë pak gjalpë nëse duhet, pastaj salcën e domates. Hedhim uthullën e rrushit, pak kripë e piper. E lëmë salcën të ziejë në zjarr të ulët për 8-10 minuta derisa të lidhet. Shtojmë qoftet në salcë, i mbulojmë me kapak dhe i lëmë të gatuhen edhe 15 minuta derisa të piqen plotësisht.
Këshilla nga Albana: Shërbeji me bukë të thekur ose pure patatesh. Mund të shtosh një pikë qumësht në salcë në fund për ta bërë më kremoze. Ky variant ka më shumë mish dhe pak më shumë salcë, për një shije më të plotë dhe qoftet që nuk thahen.
Komente
