Reçel me lëkurë shalqiri me gëlqere
Përbërësit:
1 kg lëkurë shalqiri
1 kg sheqer
1 lugë gjelle lëng limoni
1 pako vanilje
1 lugë gjelle gëlqere ushqimore
3-4 litra ujë për tretjen e gëlqeres
Përgatitja:
Në një enë plastike apo qelqi, tresim 1 lugë gjelle gëlqere në rreth 3-4 litra ujë të ftohtë.
E lëmë të qëndrojë 30 minuta derisa uji të bëhet i turbullt dhe më pas i qartë..Pasi të jetë qartësuar, heqim me kujdes shtresën e pastër sipër (pa e trazuar fundin). Lëkurat e shalqirit i presim në kubikë ose forma sipas dëshirës. I zhytim në ujin me gëlqere për 2-3 orë, kjo i forcon dhe i jep shkëlqim.
Më pas i shpëlajmë shumë mirë, disa herë me ujë të rrjedhshëm, që të mos mbetet shije apo mbetje gëlqereje. Në një tenxhere, vendosim sheqerin dhe 1 gotë ujë për të formuar një shurup. Sapo të fillojë të trashet, shtojmë lëkurat e shalqirit, i lëmë të ziejnë për 20–30 minuta, derisa shurupi të jetë i trashë dhe lëkurat të jenë të kristalta. 5 minuta para fundit, shtojmë lëngun e limonit dhe vaniljen. E hedhim reçelin në kavanoza të sterilizuar sa është ende i ngrohtë. I mbyllim mirë dhe i ruajmë në vend të freskët ose në frigorifer.
Këshilla nga Albana: Për shije më të thellë, mund të shtosh 1–2 gozhdë karafili gjatë zierjes. Reçeli me gëlqere del më i qartë, me strukturë krokante dhe jetëgjatësi më të madhe.
Komente
