Rizota me kungull dhe karkaleca
Përbërësit:
300 gr oriz ( carnaroli)
400 gr kungull të njomë
400 gr karkaleca
50 gr gjalp dhe 1 lugë gjelle vaj ulliri
lëng perimesh
kripë dhe piper të zi
Përgatitja:
Fillimisht përgatisim lëngun e perimeve ku me një tenxhere vendosim 1 qepë, 1 degë selino, një copë presh pjesën e brendshme të kungullit, karrotë, majdanoz, të gjitha këto I lëmë të ziejnë dhe më pas I kullojmë. Vendosim një tigan të thellë me ½ e gjalpit dhe 1 lugë gjelle vaj shtojmë në tigan orizin dhe kaurdisim për 5-7 minuta ( pa I dhënë ngjyrë) fillojmë të shtojmë lëng perimesh, një nga një garuzhdë duke e lënë lëngun të përthithet nga orizi. Grijmë kungujt me rende ( nga ana më e hollë( pjesën e brendshme të farave nuk e grijmë por e shtojmë në lëngun e perimeve. Kungullin e grirë e shtojmë në tigan tek orizi dhe vazhdojmë përzierjen. Kështu vazhdojmë deri sa shohim që kokrra e orizit ka zjerë. në 3-4 minutt e fundit shojmë karkalecat e pashuar I përziejmë dhe pas 3-4 minutash. E largojmë tignin nga zjrri, shtojmë gjalpin e mbeur e përziejmë dhe servirim rizoton duke spërkatur me piper të zi.