Speca me gjizë dhe kos
Përbërësit:
600 gr speca (për skuqje)
Vaj
4 thelpinj hudhra
1 lugë çaji miell
4-5 lugë gjelle gjizë
1 gotë kos
1 filxhan çaji qumësht
Kripë dhe piper i zi
Spec pikant (alternative)
Përgatitja
Lajmë specat. Nëse janë të mëdha i presim në copa, nëse janë të vegjël i lëmë ashtu.
Ngrohim vajin për skuqje dhe i kalojmë specat në një skuqje të lehtë, pa i dhënë ngjyrë të errët. I largojmë nga vaji dhe i mbulojmë me kapak. (Nëse specat janë me lëkurë të trashë, i qërojmë).
Në një tigan tjetër vendosim 2-3 lugë gjelle vaj ulliri dhe shtojmë në të hudhrat e grira imët. Menjëherë shtojmë miellin dhe kaurdisim pa i dhënë ngjyrë, shtojmë gjizën, i përziejmë së bashku dhe i shuajmë me një gotë kos. I trazojmë me tel duke krijuar një masë të lidhur, shtojmë qumështin dhe shohim derisa të na formohet një salcë me konsistencë mesatare jo shumë e trashë. Rregullojmë shijen me kripë dhe piper të zi, por nëse dëshironi dhe pak spec pikant. E shërbejmë të ngrohtë.