Tavë me kunguj dhe oriz
Përbërësit:
- 1 kg kunguj
- 1 qepë të thatë
- 3 qepë të njoma
- 1 fç oriz
- 3 fç qumësht
- 3 vezë
- 2 lgj vaj ulliri
- 2 lgj gjalpë
- Kopër, majdanoz
- Kripë, piper
- Djathë të grirë
Përgatitja:
Në një tigan me gjalpë dhe vaj ulliri kaurdisim qepën e thatë dhe pas 5 minutave shtojmë qepët e njoma të grira hollë. Vazhdojmë kaurdisjen për rreth 8 minuta derisa qepët të ulin volumin, shtojmë më pas erëzat, bimët aromatike dhe kungujt të prerë në feta. Orizin pasi e kemi shpëlarë e shtojmë në tigan. Bëjmë një kaurdisje të lehtë të të gjithë përbërësve së bashku dhe më pas të gjithë masën nga tigani e kalojmë në një tavë.
Rrahim 3 kokrra vezë dhe shtojmë 3 filxhanë qumësht ose 2 filxhanë qumësht dhe 1 ujë. Rregullojmë shijen me kripë, piper dhe arrë moskat dhe e shtojmë kremin në tavë. E nivelojmë mirë, e spërkasim me pak djathë kaçkavall të grirë dhe e vendosim tavën në furrë në temperaturën 180 gradë për 30-35 minuta.