Receta

Të gatuajmë me zonjën Vjollca/ Bullgur me mish viçi dhe Zupë

3 Dhjetor 2019, 10:10| Përditesimi: 3 Dhjetor 2019, 15:04

  • Share

Bullgur me mish viçi 

Përbërësit:

1 lugë gjelle gjalp

2 lugë gjelle vaj ulliri

300 gr tul viçi (në minikubikë)

1 qepë

2 thelpinj hudhër

2 speca jeshil

1 lugë gjelle salcë

2 gota bullgur

1 lugë gjelle trumzë

½ lugë çaji nenexhik

Kripë dhe piper I zi

4 gota ujë ose lëng mishi

1 domate në kubikë të vegjël

Përgatitja:

Shkrijmë gjalpin dhe vajin dhe kavardisim mishin e prerë në minikubikë derisa të marrë pak ngjyrë. Shtojmë qepën të prerë imët dhe I kavardisim së bashku derisa qepa të zbutet, hudhrat e prera imët, specat në kubikë dhe vazhdojmë përzierjen duke shtuar 1 lugë gjelle salcë. Shtojmë bullgurin dhe e skuqim pak me përbërësit e tjerë dhe para se të shtojmë ujin shtojmë erëzat e tjera, I trazojmë duke shtuar ujin e nxehtë ose lëng mishi, e trazojmë bullgurin, I vendosim kapakun dhe I lëmë të ziejë për 15 minuta në temperaturë mesatare. Pas 5 minutash shtojmë tulin e domates (jo lëngun), të prerë në kubikë të vegjël, e lëmë të ziejë dhe për 10 minuta të tjera e më pas e largojmë, I vendosim tenxheres një picetë e më pas kapakun, e lëmë kështu dhe 15 minuta sa të qetësohet e më pas e shërbejmë të ngrohtë.

Zupa

Përbërësit:

1 litër qumësht

4 të verdha veze

2 lugë gjelle niseshte

2 lugë gjelle miell

4 lugë gjelle sheqer

Vanilje

4 lugë gjelle arra të grira

4 lugë çaji liker

1 lugë gjelle kakao

4 lugë gjelle reçel

10 biskota savoiard

Përgatitja:

Vendosim qumështin për tu ngrohur dhe lëmë mënjëanë një gotë me qumësht të ftohtë. Në një tas rrahim të verdhat e vezëve me sheqerin, miellin, niseshten, qumështin e ftohtë  dhe I përziejmë mirë. Kur të ngrohet qumështi, i shtojmë në tenxheren me qumësht dhe I trazojmë me tel dore. Shtojmë vaniljen dhe sa të marrë valë, e largojmë.

Ndajmë pak krem që ërgatitëm dhe e përziejmë më një lugë gjelle kakao.

Vendosim në fillim të çdo tasi pk krem të bardhë.
Njohmim biskotat me liker ose shurup portokalli dhe I vendosim mbi krem. Shtojmë 1 lugë gjelle reçel ose rrush të thatë dhe pak arra të copëtuara, I mbulojmë më krem. Mund të vendosim dhe pak krem të përzierë me kakao dhe në fund mbushim tasat. I lëmë të ftohen dhe mund t’I dekorojmë me pak krem panna ose thjesht me arra të copëtuara. I ftohim dy orë në frigorifer dhe më pas I shërbejmë.

 

D.M./b.ha./ReportTv.al
Komento

Komente

  • Sondazhi i ditës:

    Nisi fushata zgjedhore për 11 majin, si e parashikoni?