Receta

Të gatuajmë me Zonjën Vjollca: Petulla të fshira/ Supë krem brokoli/ Ananas me kos dhe kokos

13 Shtator 2018, 10:41| Përditesimi: 14 Shtator 2018, 09:23

  • Share

225 gr miell

0.5 litra ujë

3 kokrra vezë

kripë

2 lugë gjelle vaj ose gjalpë

150-200 gr djath i bardhë

7-8 thelpinj hudhër

Vaj ulliri

Përgatitja : 

Fillimisht shtypim mirë hudhrën dhe aromatizojmë vajin e ullirit . në një tas të madh vendosim 0,5 litër ujë , shtojmë miellin e situr në të dhe i përziejmë me tel dore vazhdimisht deri sa mielli të tretet në ujë dhe të na formohet një masë kremoze e hollë dhe pa kokrriza.

Shtojmë 1 lugë çahi kripë dhe vazhdojmë përzierjen. Shtojmë 2 lugë gjelle vaj ose 2 lugë gjelle gjalp të shkrirë dhe vazhdojmë përzierjen. Shtojmë 1 vezë të plotë dhe e trazojmë deri sa veza të jetë lidhur mirë me brumin. Shtojmë vezën e dytë , vazhdojmë përsëri përzierjen dhe në fund shtojmë vezën e tretë e përsëri vazhdojmë përzierjen. Pasi brumi i hollë të jetë lidhur mirë , e kalojmë në sitë për të qenë të sigurt për kokrrizat e miellit.

Vendosim tiganin e krepave, e ngrohim atë, e lyejmë me gjalp dhe e fshijmë. Shtojmë 1 garuzhde krem brumi dhe i pjekim petullat (krepat) për 3 minuta nga të dy anët. Kur e shohim që anët shkëputen nga tigani, i kthejmë ato nga ana tjetër. Kështu vazhdojmë deri në pjekjen e fundit.

Marrim një tavë keku, e lyejmë fundin e saj me gjalp dhe vendosim një petull të fshirë. E spërkatim me pak vaj me hudhra të aromatizuara dhe shtojmë në të pak djath të bardhë të cilin e kemi grirë në rende. Përsëri shtojmë petull , dpërkatim me vaj e hudhra dhe shpërndajmë pak thërrime djathi e kështu vazhdojmë deri në fund. E vendosim tavën në furrë në temperaturën 220ºC për 10 – 15 minuta.

Receta e dytë : Supë krem brokoli

Përbërësit:

400 gr brokoli

1 qepë, 2 karrota

100 gr selino, 2 patate

20 gr gjalp

Vaj ulliri

Kripë dhe piper

Përgatitja:

Në një tenxhere vendosim karrotat e prera në copa, qepën e prerë në katërsh. Nëse kemi rrënjë selinoje shtojmë 100 gr të prerë në kubikë, përndryshe shtojmë 1 degë selino të prerë në copa të mëdha. Qërojmë patatet dhe i vendosim në 1.2 litër ujë të ftohtë. Mbulojmë tenxheren dhe e lëmë të ziejë për 40 minuta.

Presim bohçet e luleve të brokolit duke i ndarë ato nga kërcelli, i shpëlajmë mirë ose i vendosim në ujë me kripë deri sa të vijë koha për zierjen.

Marrim me garuzhde lëng perimesh dhe i vendosim në një tenxhere tjetër perimet e ziera . në tenxheren me lëng dhe 1 patateshtojmë brokolin dhe e lëmë të ziejë për 8-10 minuta. Kalojmë supën në blender , rregullojmë shijen me kripë e piper dhe e servirim duke e spërkatur në fund dhe me pak vaj ulliri të freskët.

Receta e tretë : Ananas me kos dhe kokos

Përbërësit:

2 lugë gjelle arrë kokosi (pluhur)

1 kuti komposto ananasi

600 gr salcë kosi ose kos

40-50 gr sheqer

80 gr pana ëmbëlsire

1 lugë gjelle lëng limoni

Përgatitja:

Fillimisht në një tigan pa yndyrë kaurdisim arrën e kokosit të integruar (pluhur) deri sa ajo lëshon yndyrën e vet dhe fillon gradualisht të zverdhet , dhe më pas e lëmë mënjanë të ftohet.

Rrahim në një enë të ngushtë dhe të thellë panën dhe e lëmë mënjanë. Ndërkohë hapim kutinë e kompostos dhe ndajmë lëngun nga tuli. Lëngun e ruajmë mënjanë për të rregulluar kosistencën e salcës së kosit, ndërsa tulin e presim në kubikë të vegjël.

Në tasin me salcë kosi shtojmë sheqerin ëmbëlsirë sipas preferencës, 1 lugë gjelle lëng limoni dhe i trazojmë deri sa sheqeri të shkrijë (mund të shtojmë edhe 2-3 lugë gjelle lëng komposto.

Përziejmë në një tas të vetëm kosin me panën e rrahur deri sat ë na formohet një krem i lidhur dhe i lëmuar. Largojmë 3 lugë gjelle kubikë me ananas vetëm për dekor dhe kremin e përgatitur e shtojmë tek tasi me ananas që teproi dhe i përziejmë mirë të gjitha së bashku. Në fund i sheshojmë në tasa individualë , vendosim pak kubikë ananasi nëpër të dhe në fund i spërkatim me arrë kokosi të thekur.

Ju bëftë mirë!

/b.ha./ReportTv.al
Komento

Komente

  • Sondazhi i ditës:

    Nis fushata zgjedhore për 11 majin, si e parashikoni?