Trigona me sherbet
Përbërësit:
- 1 pako peta
- 250 gr arra
- 300 gr galetë
- 150 ml qumësht
- 100 gr sheqer
- 70 gr gjalpë të tretur
- ½ bustinë vanilje
- ½ lëng dhe lëkure limoni
Për sherbetin:
- 250 gr sheqer
- 200 ml ujë
- Lëng limoni
Përgatitja:
Fillimisht presim petat me trashësi rreth 8 centimetra. Më pas vijojmë me përgatitjen e mbushjes. Në një tenxhere hedhim qumështin, sheqerin, arrat, lëkurën e limonit ose lëkurë portokalli dhe vaniljen. I vendosim në zjarr të ngrohen për disa minuta. E lëmë masën të ftohet dhe më pas shtojmë galetën, e përziejmë pa ndërprerje në mënyrë që masa të bëhet homogjene.
Për secilin trigon që do të përgatisim nevojiten tre rripa petash. Secilin prej tyre e spërkasim me gjalpë e më pas i vendosim njëra mbi tjetrën. Pasi i kemi bashkuar rripat tre e nga tre, në fillim të secilës petë vendosim nga një lugë gjelle me masën e përgatitur dhe nisim mbylljen e petave në formë trekëndore. I lyejmë në fund trigonat me gjalpë dhe i vendosim në furrë të parangrohur në temperaturën 180 gradë. Ndërkohë përgatisim sherbetin. Hedhim në një tenxhere ujin, sheqerin dhe lëngun e limonit. Pasi të jenë ftohur trigonat i hedhim sherbetin sipër ose mund t’i zhysim një e nga një në sherbet.