Ëmbëlsirë me peta, mollë dhe krem
Përbërësit:
1 pako peta bakllavaje
75 gr gjalp
100 ml vaj
Mbushja:
2 mollë
100 gr rrush i thatë
1 lugë çaji kanellë
Kremi
250 ml qumësht
1/2 gotë sheqer
1 pako vanilje
2 vezë
200 ml pana
1 lugë çaji niseshte
1 lugë çaji pluhur pjekës
Përgatitja:
Fillimisht vendosim rrushin e thatë në ujë ose konjak. Qërojmë mollët dhe i presim ato në copëza të vogla.
Kullojmë mirë rrushin e thatë dhe i bashkojmë me mollët e copëtuara në një tas, shtojmë dhe kanellën dhe i përziejmë mirë.
Lyejmë një tepsi me pak yndyrë, fiksojmë në të një letër pjekje.
Shtojmë gjalpin dhe e bashkojmë me vajin.
Hapim një petë, e spërkasim me yndyrë, vendosim në të një petë tjetër, vendosim mbi të një petë tjetër dhe e spërkasim me yndyrë. Mbi petë shtojmë mollët e përziera me rrush të thatë. (Nëse dëshironi, mund të shtoni arra ose lajthi të grira.)
Më pas i rrudhim petat si rrudhat e një firzamonike, jo të palosura dhe e vendosim në tepsi. Kështu vazhdojmë derisa tepsia të mbushet.
E spërkasim përsëri në fund më yndyrë. E vendosim tepsinë në furrë, në temperaturë 180 gradë për 20 minuta.
Kremi: Në një tas vendosim ½ gotë uji sheqer, 1 gotë qumësht, panën, vezët, pluhurin pjekës, vaniljen, 1 lugë gjelle niseshte dhe të gjithë këto përbërës I përziejmë mirë me tel dore.
Nxjerrim tepsinë nga furra pasi petët të kenë marrë ngjyrë të artë dhe spërkasim me kremim e përgatitur sipërfaqen e petëve. Vendosim përsëri tepsinë në furrë dhe e lëmë po në atë temperaturë, për 15-20 minuta të tjera. E nxjerrim nga furra dhe e lëmë të ftohet me sheqer pluhur. Më pas e presim dhe e shërbejmë.