Receta

Të gatuajmë me zonjën Vjollca/ Pilaf bullguri me fileto peshku dhe Kimë me vezë

13 Shkurt 2019, 11:25| Përditesimi: 14 Shkurt 2019, 16:15

  • Share

Receta e pare: Pilaf  bullguri me fileto peshku

Përbërësit:

1 e ½ filxhan bullgur

1/3 filxhan vaj ulliri

1 finok i copëtuar

1 presh i copëtuar

2 thelpinj hudhër

1 filxhan domate qershi ose domate të grira

4 lugë verë e bardhë

6 ullinj të gjelbër të copëtuar

½ filxhan arra të copëtuara

Lëngu i një limoni

Majdanoz i freskët

Kopër e freskët

Kripë dhe piper i zi

4 fileto peshku

Përgatitja:

Vendosni bullgurin në një tas me 3 gota ujë dhe pak kripë. Mbulojeni dhe lëreni të qëndrojë për 2 orë deri sa bullguri të thithë shumicën e ujit dhe të bëhet i butë. Kulloni ujin e mbetur në një sitë dhe vendoseni bullgurin mënjanë. Vendosni peshkun në një pjatë dhe spërkateni me kripë, piper e lëng limoni. Mbulojeni dhe lëreni mënjanë.

Ngrohni 2 lugë vaj ulliri në një tigan të thellë dhe kaurdisni lehtë preshin dhe finokun deri sa të zbuten pak por jo plotësisht (rreth 5 minuta). Më pas shtoni hudhrat, rrisni pak nxehtësinë dhe shtoni  domatet. Më pas shtoni ullinjtë dhe shuajeni me 2 lugë verë të bardhë. Kur alkooli të avullojë, ulni nxehtësinë, e shtoni arrat dhe bullgurin. Rregulloni shijen me kripë dhe piper.

Në një tigan tjetër ngrohni 2 lugë gjelle vaj ulliri në nxehtësi mesatare. Vendosni filetot e peshkut me lëkurë lart dhe lëreni për 3 minuta. Kthejeni me kujdes nga ana tjetër dhe rrisni nxehtësinë. Në të njëjtën kohë shtoni 2 lugët e tjera me verë të bardhë. Lëreni për 2 minuta derisa alkooli të avullojë por të ketë ngelur pak lëng në tigan.

Hiqni fileton dhe vendoseni mbi pilafin e bullgurit. Lëngun e mbetur në tigan nga filetoja e peshkut hidheni sipër bullgurit. Shërbejeni së bashku me disa feta limoni në pjatë.

Pilaf  bullguri me fileto peshku

Receta e dytë: Kimë me vezë

Përbërësit:

4-5 kokrra qepë

1 karrotë

1 degë selino

400 gr mish i grirë

2-3 domate ose pure domate

1 filxhan kafe ujë

Kripë dhe piper i zi

1 lugë kafe piper i kuq

4 kokrra vezë

4 lgj vaj ulliri

Majdanoz

Përgatitja:

Vendosim një tigan të thellë me 4 lugë gjelle vaj ulliri. Sapo vaji të nxehet shtojmë qepën të prerë në fije të holla. E kaurdisim qepën deri sa ajo të tretet mirë. Shtojmë në të karrotën e grirë në rende, selinonë e prerë hollë dhe i kaurdisim së bashku.

Shtojmë mishin e grirë dhe i kaurdisim së bashku deri sa mishit ë ndryshojë ngjyrë dhe të thërrmohet.

Shtojmë domatet të qëruara dhe të prera në kubikë. E lëmë të ziejë për 5 minuta, shtojmë piper të kuq, pak ujë e piper të zi. I vendosim kapakun dhe e lëmë të ziejë për 5 minuta të tjera. Kur uji të ketë shteruar shtojmë vezët dhe mund të transferojmë kimën në furrë ose i vendosim kapakun dhe e lëmë deri sa veza të mpikset. E servirim duke e spërkatur me pak vaj ulliri dhe majdanoz.

Kimë me vezë

b.ha./ReportTv.al
Komento

Komente

  • Sondazhi i ditës:

    Fushata për 11 majin, a i besoni premtimet e partive politike?