Pite me djathë, kos dhe vezë
Përbërësit:
1 pako peta
400 gr djathë i bardhë
1 gotë kos
1 gotë ujë i gazuar
1 filxhan çaji vaj
Kripë
4 vezë
1 vezë për lyerjen e pites
Përgatitja:
Fillimisht përgatisim mbushjen. Në një tas vendosim djathin të thërrmuar mirë, shtojmë kosin, ujin e gazuar, katër vezët, kripë dhe piper të zi, vajin dhe i përziejmë mirë të gjithë përbërësit derisa të formohet një masë e lëngshme.
Lyejmë me vaj një tavë të thellë. Vendosim 4-5 peta poshtë dhe i mbledhim duke i rrudhur, i lagim mirë me mbushjen e përgatitur. Kështu vazhdojmë me të gjitha petët duke i mbledhur dhe lagur me mbushjen e përgatitur derisa të mbushet tepsia.
Ruajmë dy peta për ti vendosur në fund për mbulesë. E presim piten në racione katrore. Rrahim një vezë dhe e lyejmë sipërfaqen e pites me të. E vendosim tepsinë në furrë, në temperaturë 200 gradë Celsius, për 30-35 minuta.
Pulë me patate dhe speca
Përbërësit:
600 gr mish pule me kocka
1 qepë e vogël
2 thelpi hudhra
2 speca të kuq
1 lugë gjelle salcë domate
1 lugë çaji piper i kuq
Spec pikant (nëse dëshironi)
600 gr patate
Kripë dhe piper i zi
1 lugë gjelle erëza të thata
2 lugë gjelle majdanoz i grirë
1 gjethe dafinë
Përgatitja:
Në një tigan të thellë ngrohim vajin dhe skuqim lehtë copat e pulës duke i zverdhur pak ato. Largojmë copat e pulës dhe në të njëjtën yndyrë kaurdisim qepën sa të zverdhet pak, më pas shtojmë hudhrën, specat e prerë në shirita dhe i kaurdisim për pak.
Më pas shtojmë edhe 1 lugë gjelle salcë domate, piper të kuq (spec ose piper pikant nëse dëshironi). I trazojmë së bashku duke shtuar patatet të prera në kubikë, sipas dëshirës suaj.
Shtojmë edhe copat e mishit, kripë dhe piper të zi, erëzat e thata, majdanozin e grirë imët si dhe një gjethe dafinë.
Shtojmë ujë deri në nivelin e patateve dhe e mbulojmë tiganin me kapak. E lëmë të ziejë për 35-40 minuta dhe e servirim të ngrohtë.