Receta

Të gatuajmë me Zonjën Vjollca/ Tavë me plëndës dhe Pilaf bullguri me shafran

15 Shkurt 2019, 11:36| Përditesimi: 18 Shkurt 2019, 15:29

  • Share

Receta e pare: Tavë me plendës

Përbërësit:

1 kg plëndës

2-3 kokrra qepë

4 thelpinj hudhër

Vaj ulliri

1 lç piper i kuq

 3 lgj uthull

1 lgj miell

Kripë dhe piper i zi

Përgatitja:

Pasi plëndësi të jetë pastruar mirë e vendosim të ziejë derisa piruni të ngulet lehtë. Më pas plëndësin e lemë të ftohet pak dhe e presim në rripa të hollë.

Në një tigan me 6 lugë vaj ulliri kaurdisim qepën të prerë hollë në shirita. Sapo ajo të fillojë të zverdhet pak e pudrosim me pak miell dhe e trazojmë për rreth 1 minutë. Shtojmë piperin  e kuq, kripën, piperin e zi, uthullën, lëngun e plëndësit dhe e lëmë qepën të ziejë derisa përbërësit të lidhen, shtojmë dhe plëndësin aty dhe e kalojmë gatimin nga tigani në një tavë të cilën e vendosim në furrë në temperaturën 180 gradë Celsius për 20-25 minuta derisa lëngu të shterojë por jo të thahet.

Tavë me plendës

Receta e dytë: Pilaf bullguri me shafran

Përbërësit:

1 filxhan Bulgur

1 filxhan lëng me perime

1 filxhan uji

Shafran

2 lugë bajame

1 spec i kuq

1 qepë

1 fetë kungull i verdhë

1 tufë spinaq

2 feta djathë të bardhe

2 lugë gjelle rrush i thatë

1 limon

Kripë dhe piper

Përgatitja:

Në një tenxhere hidhni bullgurin, lëngun e  perimeve, shafranin dhe 1 gotë ujë. Lëreni të valojë për rreth 12-15 minuta në fillim në temperaturë të lartë emë pas duke e reduktuar nxehtësinë deri sa uji të shterojë.

Gjatë kohës që bullguri gatuhet, lani dhe thani perimet e freskëta. Prisni qepën në feta të holla , kungullin në kubikë dhe specin e kuq në feta për së gjati.

Pasi kemi larë dhe tharë spinaqin, i heqim bishtat dhe më pas e presim vrazhdë me thikë.

Presim bajamet dhe i hedhim ato në një tigan të nxehtë për rreth 1-2 minuta deri sa ato të piqen dhe të marrin një ngjyrë të artë. Më pas i vendosim në një tas të vogël.

Në enën ku poqëm bajamet, shtojmë pak vaj ulliri dhe kaurdisim kungullin, për reth 1-2 minuta. Më pas shtojmë pak kripë dhe piper si dhe qepën dhe specin e kuq. I kaurdisim për 2-4 minuta dhe në fund shtojmë rrushin e thatë dhe i përziejmë të gjitha për rreth 1-2 minuta.

Pasi të jenë skuqur perimet shtojmë spinaqin dhe e kaurdisim për rreth 2 minuta. Rregullojmë shijen me limon, kripë e piper.

Shërbejmë bullgurin në një pjatë dhe i shtojmë sipër perimet e gatuara, djath të bardhë dhe bajamet e pjekura.

Pilaf bullguri me shafran

b.ha./ReportTv.al
Komento

Komente

  • Sondazhi i ditës:

    A duhet t’u jepet mundësia prokurorëve të SPAK të rikandidojnë?