Përbërësit:
700 gr kunguj
700 gr domate mix
3 lugë gjelle vaj ulliri
1 limon
Sherebel
2 lugë gjelle peksimadhe
400 gr mish i grirë
2 qepë të vogla
1 fetë bukë e ftohtë
1 thelp hudhër
1 lugë gjelle kaperi
1 vezë
1/2 tufë majdanoz
40 gr domate të thara
1 lugë gjelle pure domate
Kripë dhe piper
Përgatitja:
Lajmë dhe pastrojmë kungujt dhe presim pjesët anësore të tij, e më pas i presim kungujt në feta me trashësi 2-3 mm.
Vendosim një tenxhere me ujë të valuar në zjarr dhe vendosim fetat e kungullit për 30 sekonda ose maksimalisht 1 minutë në ujë të valuar. I largojmë, i shpëlajmë dhe i lëmë mënjanë.
Domatet qershi i presim në gjysma , ndërsa domatet e tjera i pastrojmë nga lëkura dhe i presim në kubikë të vegjël.
Përgatisim brumin e qofteve. Në një tas vendosim mishin e grirë, qepët e grira hollë, një fetë bukë të zbutur në ujë dhe të thërrmuar, një lugë gjelle pure domate, kripë dhe piper të zi dhe i përziejmë së bashku. Shtojmë vezën, domatet e thara të prera imët , hudhër, kaperi, majdanoz dhe i përziejmë sërish.
Lyejmë një tepsi me vaj, hedhim në të domatet e prerë në kubikë dhe domatet qershi dhe i vendosim në furrë në temperaturën 200ºC për 5-10 minuta.
Vendosim në dërrasën e punës 2 ose 3 feta kungull(varet nga trashësia e tij). Në fillim të fetave vendosim 1 lugë gjelle brum qofte, i rrotullojmë dhe më pas vendosim rolenë në tavën ku kemi shtuar domatet. Gjithmonë mbyllja e rolesë vendoset poshtë. Kështu vazhdojmë deri sat ë mbushet tava.
Vendosim tavën në furrë në temperaturën 200ºC për 35 minuta. Në 10 minutat e fundit spërkatim me peksimadhe dhe lëkurë limoni vetëm pjesët e kungullit. E lëmë në furrë për 10 minuta e më pas e shërbejmë.
Receta e dytë: Bollgur me patëllxhanë dhe kos
Përbërësit:
200 gr bollgur
4 qepë të kuqe
800 gr patëllxhanë
1 tufë majdanoz
50 gr rrush të thatë
200 ml lëng perimesh
150-200 gr kos
2 lugë gjelle vaj ulliri
2 lugë gjelle uthull
1 lugë kafe kanellë
1 lugë kafe shafran
1 lugë çaji piper i kuq
Përgatitja:
Fillimisht pastrojmë patëllxhanët , i presim në kubikë 1 cm dhe i vendosim në ujë me kripë për 15-20 minuta.
Ndërkohë presim qepët në fije dhe i vendosim ato në tigan pa yndyrë me pak kripë. I mbulojmë me kapak dhe i lëmë sa të zbuten, më pas shtojmë vajin dhe i kaurdisim ato mirë duke shtuar stafidhet. I trazojmë sa të nxehen pak dhe i shuajmë me lëngun e perimeve. Në një tenxhere me 200 ml ujë të valuar shtojmë bollgurin dhe ulim temperaturën në minimum. Shtojmë pak kripë dhe e lëmë bollgurin të mbuluar për 10 minuta.
Largojmë patëllxhanët nga uji me kripë dhe i thajmë me letër kuzhine. Ngrohim 2 lugë gjelle vaj dhe kaurdisim patëllxhanët deri sat ë zbuten pak. Shtojmë patëllxhanët tek qepa me stafidhet dhe i trazojmë sëbashku me pak kanellë, spec të kuq shafran ,1/3 gotë ujë dhe e lëmë të ziejë për 5 minuta. Shtojmë 2 lugë gjelle uthull , ulim temperaturën dhe i lëmë të ziejnë pak.
Shtojmë bollgurin në tiganin me patëllxhanë dhe i përziejmë shumë ngadalë që i gjithë bollguri të përzihet mirë dhe të ndryshojë ngjyrë.
Vendosim bollgurin në një pjatancë dhe e spërkatim me pak majdanoz. E shërbejmë me kos.
Ju bëftë mirë !