Presioni i ulët i gjakut, i njohur si hipotension, mund të shkaktojë simptoma të tilla si marramendje, lodhje, dobësi dhe vështirësi në përqendrim. Edhe pse gjendja shpesh mund të mbahet nën kontroll me ndryshime në stilin e jetës, dieta luan një rol shumë të rëndësishëm
Ndërsa disa ushqime mund të ndihmojnë në rregullimin e tensionit të ulët të gjakut, të tjerat mund ta ulin atë më tej dhe kështu të përkeqësojnë simptomat.
Ja disa ushqime që njerëzit me presion të ulët të gjakut duhet të kufizojnë konsumin e tyre ose t’i shmangin plotësisht.
Ushqimet e konservuara, ushqimet e lehta, patatet e skuqura dhe ushqimet e shpejta shpesh përmbajnë sasi të mëdha natriumi, të cilat mund të çojnë në mbajtjen e ujit dhe luhatje të presionit të gjakut.
Shumë kripë mund të rrisë rrezikun e hipertensionit dhe problemeve me zemrën, prandaj rekomandohet të zgjidhni ushqime të freskëta dhe më pak të përpunuara në vend të produkteve të gatshme.
Produktet e pasura me sheqer të bardhë dhe karbohidrate të rafinuara, të tilla si buka e bardhë, ëmbëlsirat dhe makaronat, mund të shkaktojnë rritje dhe rënie të shpejta të sheqerit në gjak. Tek njerëzit që vuajnë nga presioni i ulët i gjakut, kjo mund të shkaktojë gjithashtu lodhjeje dhe marramendjeje.
Përveçse nuk ofrojnë pothuajse asnjë vlerë ushqyese, këto ushqime mund të ndikojnë në stabilitetin e energjisë gjatë gjithë ditës. Në vend të kësaj, rekomandohet të konsumoni drithëra të plota, fruta dhe perime të freskëta, të cilat ofrojnë një burim të qëndrueshëm energjie.
Yndyrnat e pashëndetshme mund të ngadalësojnë qarkullimin e gjakut, të përkeqësojnë simptomat e presionit të ulët të gjakut dhe të rrisin nivelet e kolesterolit të keq.
Personat me presion të ulët të gjakut duhet të shmangin konsumin e shpeshtë të ushqimit të shpejtë, ushqimeve të lehta dhe produkteve industriale të furrës. Në vend të kësaj, këshillohet të përfshini burime të shëndetshme yndyre në dietën tuaj, siç janë vaji i ullirit, arrat dhe avokadot.
Komente
