Zinku është një nga lëndët ushqyese thelbësore për organizmin tonë që luan një rol vendimtar në procese të shumta biologjike, duke përfshirë mbështetjen e sistemit imunitar apo sintezën e ADN-së. Është një mineral i përfshirë gjerësisht në metabolizmin e proteinave dhe lipideve.
Megjithatë, mungesa e tij është një gjendje më e zakonshme sesa mund të mendoni, veçanërisht në gratë shtatzëna ose të moshuara.
Simptomat e mungesës së zinkut
Ndër simptomat më të zakonshme të mungesës së zinkut është rritja e infeksioneve, duke përfshirë ftohjen dhe gripin.
Një tjetër simptomë shumë e zakonshme është një përkeqësim i shëndetit të lëkurës dhe një rrezik më i madh për të përjetuar thatësi dhe çrregullime të tjera të lëkurës.
Së fundi, një simptomë e shpeshtë është edhe dobësimi i flokëve.
Flokët e brishtë dhe që bien mund të zbulojnë mungesën e këtij minerali të çmuar.
Çfarë duhet të konsumoni për marrjen e zinkut?
Për të parandaluar ose luftuar mungesën e zinkut, konsumoni ushqime si mish (pa dhjamë), për shembull pulën, vezët dhe produktet e qumështit si kosi dhe djathi, të cilat janë të pasura me të.
Bishtajoret, në veçanti qiqrat, fasulet dhe thjerrëzat, farat, në veçanti farat e kungullit dhe arrat e bajamet, si dhe orizi, tërshëra dhe quinoa kontribuojnë në furnizimin me këtë mineral.